Navala na HZMO zbog obiteljskih mirovina, otvorili dodatne šaltere

Umirovljenici i članovi njihovih obitelji ipak su prvog radnog dana u novoj godini požurili u Zavod za mirovinsko osiguranje koji je jučer otvorio i dodatne šaltere, kako bi se informirali ili predali zahtjeve za isplatu drugog dijela obiteljske mirovine, piše u utorak Večernji list, a prenosi N1.

Mogućnost primanja dviju mirovina nakon smrti bračnog partnera najvažnija je zakonska promjena s početka godine i o njoj se, ako ništa drugo, svaka udovica ili udovac trebaju dobro informirati.

Obiteljske mirovine prima oko 300 tisuća od ukupno 1,22 milijuna umirovljenika i one će automatski svakome od njih porasti 10 posto, u prosjeku 250 kuna, jer se povećao udio mirovine koji udovac ili udovica primaju od preminulog partnera sa 70 na 77 posto njihove mirovine. Ta prva uvećana mirovina stići će u veljači!

Očekuje se da će oko 150 tisuća umirovljenika, udovica ili udovaca, koji primaju svoju mirovinu jer im je ona bila povoljnija tražiti da im se dodijeli i dio mirovine preminulog bračnog druga.

Taj drugi dio iznosi 27 posto obiteljske mirovine na koju bi po zakonu imali pravo, ali ne može biti manji od 30 eura (232 kune) niti zbrojeno s vlastitom mirovinom veći od 824 eura (6212 kuna). Iznos će se povećavati dva puta godišnje istovremeno s usklađivanjem mirovine.

Udovice ili udovci koji su primali svoju mirovinu pa nakon smrti muža ili žene uzeli njihovu, to jest obiteljsku mirovinu trebaju provjeriti je li im povoljnije ostati u obiteljskoj mirovini i samo nju primati ili se vratiti na svoju i tražiti dio obiteljske mirovine.

Financijaš iz redova umirovljenika Željko Šemper izračunao je da se svima gdje je mirovina preminulog partnera 78 posto i više od toga veća od mirovine udovice ili udovca isplati ostati u obiteljskoj.

Gdje je razlika među mirovinama manja, povoljnije su dvije mirovine, s tim što ljudi koji nikad nisu ni predavali papire za stjecanje obiteljske mirovine moraju zatražiti da im se prizna pravo na obiteljsku mirovinu. Tek kad se to riješi, ide drugi dio gdje se izračunava koliko će im u novcu sjesti na račun. Ta grupacija mora ispuniti i predati dva zahtjeva, jedan za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu te drugi zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, a mogu se predati istovremeno, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...