Njemački klimatski aktivisti pozivaju na štrajk: “Fosilne energije uništavaju”

Njemački aktivisti pokreta Petkom za budućnost pozivaju na daljnje klimatske prosvjede, uključujući klimatski štrajk početkom ožujka, kao nastavak nedavnih prosvjeda usmjerenih na zaustavljanje rudarenja ugljena oko sela Lützerath.

Cilj prosvjedne akcije 3. ožujka je postaviti zahtjev za vođenjem politike koja na pravi način nudi odgovor na prijetnju klimatskih promjena, rekla je Pauline Brünger, glasnogovornica pokreta.

– Fosilne energije uništavaju. Lützerath je primjer za to, ali popis vladinih propusta u klimatskoj politici je dugačak, ustvrdila je Brünger. Pozvala je na radikalne promjene u svim sektorima kako bi se proveo Pariški klimatski sporazum iz 2015., pravno obvezujući ugovor koji postavlja ciljeve o ograničavanju klimatskih promjena.

Pokret Petkom za budućnost u prošlosti je više puta pozivao na međunarodne prosvjede. U rujnu prošle godine deseci tisuća prosvjedovali su u Njemačkoj i drugim zemljama.

Greta Thunberg: Njemačka je jedan od najvećih svjetskih zagađivača

Istodobno, njemačka policija završila je s uklanjanjem prosvjednika s područja iz napuštenog sela Lützerath, među kojima i bila i švedska aktivistica Greta Thunberg. Selo, koje je već neko vrijeme napušteno, ruši se kako bi se napravilo mjesto za površinski kop u sklopu rudnika lignita.

Energetska tvrtka RWE posjeduje lokaciju Lützerath i ona je sada potpuno ograđena. Thunberg, koja je bila privedena s drugim klimatskim aktivistima, opisala je proširenje rudnika kao izdaju sadašnjih i budućih generacija i optužila Njemačku da je jedan od najvećih zagađivača u svijetu. Thunberg je jučer uhićena s drugim prosvjednicima, ali su vrlo brzo svi pušteni na slobodu.

Prosvjed je ukazao na sve veće prijepore oko klimatske politike Berlina. Ekolozi tvrde da su klimatski ciljevi zanemareni povratkom na prljavija goriva, do čega dolazi zbog energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...