NOVA “ROMANTIČNA” PREVARA Mislila da se dopisuje s turskim glumcem pa ostala bez više od 10.000 eura

Umaška policija istražuje slučaj prijevare 49-godišnje žene koja je oštećena za više tisuća eura.

– Žena je putem aplikacije na društvenoj mreži upoznala muškarca koji joj se predstavio kao turski glumac te se neko vrijeme s njim dopisivala. Nakon što je muškarac zadobio njeno povjerenje, zatražio ju je da mu uplati novac, obećavajući joj ljubav. U razdoblju od 6. prosinca prošle godine do 25. siječnja ove godine oštećena mu je na nekoliko računa uplatila više od 10.000 eura, a shvatila je da je prevarena kada joj se s lažne e-mail adrese navodno javio FBI  sa zahtjevom za daljnjom uplatom novčanih sredstava te je događaj prijavila policiji, priopćila je istarska policija.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...