Objavljena knjiga “Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru”

Objavljena je knjiga “Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru” autora Željke Tonković, Krešimira Krole i Ane Žuvele.

Studija je nastala na temelju aktivnosti provedenih u sklopu projekta „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“, koji je 2018. godine prijavljen na javni poziv „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a provodio se u dvogodišnjem razdoblju od studenog 2018. do listopada 2020.

Anketnim istraživanjem obuhvaćeno je preko dvije tisuće ispitanika, uključujući učenike srednjih škola na području grada Zadra, studente Sveučilišta u Zadru te širu populaciju mladih u dobi od 18 do 35 godina.

Sudionici kvalitativnog istraživanja bili su predstavnici aktivnih organizacija civilnog društva koje djeluju na području grada Zadra, a koje se bave različitim aspektima kulturno-umjetničkog djelovanja ili radom s mladima. U tom je istraživanju korištena metoda fokusnih grupa te je obuhvaćeno više od pedeset različitih udruga i organizacija civilnog društva. Kao poseban prilog priložen je i tekst smjernica za uspostavu sudioničkog upravljanja na primjeru društveno-kulturnog centra u Zadru.

Tekst donosi novi sadržaja o mladima, kulturi i društvenosti u Zadru, dok se istovremeno poziva na europski kontekst i prakse. Poseban doprinos studije ogleda se u promišljanju zastupljenosti mladih u kulturnoj politici, budući da se radi o nepravedno zanemarenoj skupini od izrazite važnosti za razvoj kulture i (društveno) kulturnih centara.

Knjigu možete kupiti u Sveučilišnoj knjižari Citadeli po cijeni od 20,00 €.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...