Od danas možete koristiti Whatsapp i bez pristupa internetu

Whatsapp je pokrenuo novu značajku kojom će ljudima omogućiti korištenje ove aplikacije čak i kada im je pristup internetu blokiran. Novi alat omogućuje korisnicima da ostanu na mreži koristeći proxy poslužitelje čak i kada im je ugašen ili na neki način blokiran internet, prenosi Index.

Značajka stiže kao odgovor na gašenje interneta u nekim zemljama, uključujući Iran. Iz tvrtke su poručili kako takvim potezima vlade “uskraćuju ljudska prava i onemogućuju ljudima hitnu pomoć”. Stoga su u postavke WhatsAppa ugradili alat koji će u slučaju nestanka interneta omogućiti korisnicima da unesu naziv proxy poslužitelja i koriste ga za povezivanje s internetom.

Proxy poslužitelji služit će kao alternativni pristup internetu kada su tradicionalne metode povezivanja i poslužitelji isključene ili onemogućene, pružajući potrebnu vezu korisniku za web stranicu ili uslugu kojoj želi pristupiti.

WhatsApp je primijetio da su mnoge od njih postavili volonteri i organizacije diljem svijeta kako bi pomogli ljudima da slobodno komuniciraju, a tvrtka će također ponuditi smjernice o tome kako postaviti proxy. Značajka bi već trebala biti dostupna u izborniku postavki za sve koji koriste najnoviju verziju aplikacije.

– Povezivanje preko proxyja održava istu visoku razinu privatnosti i sigurnosti koju pruža WhatsApp. Vaše osobne poruke i dalje će biti zaštićene end-to-end enkripcijom. Osigurali smo da ostanu između vas i osobe s kojom komunicirate i da nisu vidljive nikome drugome, čak ni proxy poslužiteljima, WhatsAppu ili Meti, priopćili su iz tvrtke.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...