Odgođeno suđenje Hrvatima u Zambiji. Danas izlaze iz pritvora?

Četiri para uhićena su na zambijskom aerodromu kada su s djecom pokušala napustiti zemlju, a sudsko ročište koje se trebalo održati danas je odgođeno. Pritvoreni Hrvati bi se već od danas mogli braniti sa slobode, javlja RTL.

Nova ročišta zakazana su za 6. i 10. veljače, a govoriti bi trebali svjedoci tužiteljstva. Kelvin Silwimba, odvjetnik uhićenih Hrvata, trebao bi dati izjavu za medije oko 14 sati.

Na ročište su stigli odvjetnik uhićenih Hrvata i konzul iz Pretorije.

Podsjetimo, papiri koje su imali iz DR Konga, sumnjaju zambijske vlasti, krivotvoreni su. Uhićeni su na zambijskom aerodromu kad su s djecom pokušali napustiti zemlju. Oni tvrde da nisu krivi, tužiteljstvo ispituje svjedoke, svjedoče i biološki roditelji neke od djece.

Prva dva ročišta im je prevodio misionar fra Ivica Perić koji u Zambiji živi od prošle godine, no sada se povukao iz slučaja. Darko Klasić, hrvatski konzul iz Pretorije, u RTL-u Danas rekao je da će se ročište odvijati na engleskom jeziku.

“Hrvati ili bilo tko ima pravo da se postupak vodi na jeziku koji razumiju. Imaju prevoditelja, na prva dva ročišta fra Ivica Perić je bio prevoditelj, daljnji tijek postupka vidjet će hoće li izraziti želju da se postupak vodi na hrvatskom jeziku”, rekao je Dario Klasić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...