Odjel za arheologiju i Odjel za klasičnu filologiju zadarskog Sveučilišta imaju program za Noć muzeja, evo koji

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju poziva Vas da nam se pridružite u još jednoj Noći muzeja. Ovogodišnja, 18. po redu manifestacija održati će se u petak, 27. siječnja 2023. godine s početkom u 18 sati u izložbenom prostoru Odjela za arheologiju u zgradi Starog kampusa na rivi (Obala Petra Krešimira IV, 2).

Otvorenje ovogodišnje Noći muzeja upriličit će studenti Arheologije koji će nas predstavom Okovi od zlata vratiti u prošlost prikazom ceremonije vjenčanja bogatih rimskih građana. Nakon ceremonije posjetitelji će sudjelovati u svadbenom slavlju sa starorimskim specijalitetima, koje za naše goste priređuju kolege s Odjela za klasičnu filologiju. Cjelovečernji program bit će popraćen radionicama, gdje će djeca (i oni koji se tako osjećaju) moći otkriti što se krije ispod zemlje, ali i kako izgledaju podvodna arheološka istraživanja.

Posjetitelji će tijekom cijele večeri moći razgledati Izložbu Odjela za arheologiju i Izložbu fotografija Muzej između Donata i Foruma, a atmosferu će dodatno zagrijati zbor Fige, nakon čega će uslijediti prigodni domjenak.

PROGRAM

18:30 – 19:00 Predstava studenata/ica arheologije – Okovi od zlata

19:00 – 20:00 Svadbena večera sa starorimskim specijalitetima

21:00 – 21:30 Nastup zbora Fige

18:00 – 01:00 Izložba Odjela za arheologiju

18:00 – 01:00 Izložba fotografija – Muzej između Donata i Foruma (Filipa Jurković Pešić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Robert Maršić, Arheološki muzej u Zadru)

18:00 – 22:00 Radionice za djecu (i one koji se tako osjećaju) Istražujmo zajedno i Zakopajmo u prošlost

Predstava studenata/ica Arheologije – Okovi od zlata

Studenti i studentice Odjela za arheologiju na jednu će večer ispuniti zidove zadarskog Sveučilišta životom i to rekreacijom bračne ceremonije bogatijeg sloja rimskog društva – conffareatio. Početak ceremonije bit će obilježen čitanjem znamenja od strane svećenika auspexa. Bude li znamenje povoljno, naši će mladenci imati prigodu pristupiti braku, nakon čega će uslijediti svadbeno slavlje.

Svadbena večera sa starorimskim specijalitetima

Na svadbenoj večeri koju će organizirati doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju posjetitelji će imati prigodu nazdraviti mladencima uz vino i medovinu te uživati u slanim i slatkim jelima kojima su se gostili stari Rimljani.

Nastup zbora Fige

Zbor Fige mještoviti je zbor iz Zadra. Započinje s djelovanjem 2019. godine i od tada miješajući tradiciju i suvremenost pronalazi putove izvođenja tradicijske glazbe s područja Mediterana i Balkana.

Radionice za djecu

Istražujmo zajedno

Kako izgleda podvodno arheološko istraživanje? Posjetitelji će tabletima uz pomoć predloška s 3D modelom otkrivati skrivene objekte i strukture potopljenog broda koji se već 2000 godina nalazi na dnu Jadranskog mora.

Zakopajmo u prošlost

Što sve arheolozi pronalaze ispod zemlje i kako kistovima i metlicama otkrivaju prošlost, moći će iskusiti naši najmlađi posjetitelji u probnoj arheološkoj sondi postavljenoj posebno za ovu prigodu.

Izložba Odjela za arheologiju

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru jedan je od najstarijih Sveučilišnih odjela. U svojih gotovo 60 godina postojanja osim nastavne Odjel ima razvijenu i istraživačku djelatnost. Tijekom dugogodišnjeg rada na mnogim arheološkim istraživanjima prikupljena je brojna arheološka građa, od koje je dio prezentiran u izložbenom prostoru Odjela za arheologiju. Riječ je o pokretnim arheološkim nalazima koji datiraju od vremena najstarije prapovijesti pa do novoga vijeka, a Zbirka je nedavno dopunjena i dvjema novim reprezentativnim vitrinama koje sadrže građu s najnovijih istraživanja Odjela.

Izložba fotografija Muzej između Donata i Foruma

(autori: Filipa Jurković Pešić, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Robert Maršić, Arheološki muzej u Zadru)

Godine 1954., nakon velikih poslijeratnih oštećenja, Arheološki muzej seli se u zgradu tadašnjega Filozofskog fakulteta, današnjeg Sveučilišta u Zadru, gdje ostaje do 1974. godine. Iz tog vremena sačuvana je velika količina fotografija i negativa čiji su autori tadašnji muzejski dokumentaristi, fotografi Josip Špralja, Stevo Kukić i Franjo Nedved. Fotografije prikazuju seljenje muzeja, postavljanje izložbenih dvorana, svečanost otvorenja, djelatnike i prostore, od kojih su neki doživjeli velike promjene, dok je nekima nakon svih godina funkcija ostala ista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...