Održana početna konferencija projekta STEM COUNTRY, cilj je jačanje STEM vještina u osnovnim školama Zadarske županije

Danas je u multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije održana je početna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY. Prisutnima se u pozdravnoj riječi zahvalio gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin. Nakon toga okupljenima se  obratio i norveški veleposlanik Haakon Blakenborg koji se raduje zajedničkoj suradnji.

Cilj ovog događaja je predstavljanje projekta dionicima i široj javnosti uz poticanje rasprave i razmišljanja o važnosti jačanja STEM vještina u našim osnovnim školama, ali i obrazovanju općenito. U sklopu početne konferencije održana je i panel rasprava na temu „Kako uspješno odgovoriti na izazove u jačanju STEM vještina nastavnika i učenika?“   

Sudionici panel rasprave  bili su Iva Slačanac iz Centra za rano uočavanje i rad s darovitima „Dar“, Željka Zubović, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, Katarina Colić, ravnateljica Ustanove INOVAcija, Ivan Šimunić, pročelnik zadarskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo i Josip Faričić, prorektor za strategiju i izdavaštvo.

Projektom „STEM COUNTY“ poboljšat će se  STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustava u STEM područjima. Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji – 8 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar (OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci) te 5 osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija (OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na moru).

Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Opći cilj projekta je unaprijediti STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji i modernizirati infrastrukturu u školama za rad u STEM područjima. Ciljne skupine projekta su učenici te učitelji i nastavnici u osnovnim školama. Krajnji korisnici projekta su osnovne škole koje sudjeluju u projektu, projektni partneri, roditelji i stanovništvo Zadarske županije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...