Ovo su rizične zemlje za putovanje u 2023., evo gdje je Hrvatska

Samo nekoliko zemalja u svijetu, uglavnom europskih, smatra se zemljama s vrlo niskom stopom rizika za putovanje, dok sve veći broj destinacija u svijetu prelazi u “zonu rizika”.

Njemačka kompanija A3M Global Monitoring GmbH izradila je kartu na kojoj su označene zemlje u kategorijama od vrlo visokog do vrlo niskog rizika putovanja, temeljeno na procjeni stupnja sigurnosti uzrokovane političkim nemirima, terorizmom, štrajkovima, vremenskim neprilikama kao što su uragani, tsunamiji, potresi te epidemije, kriminalitet i ostalim čimbenicima.

Karta rizika pokazuje gdje možete putovati bez oklijevanja, a gdje je bolje ne planirati godišnji odmor u bliskoj budućnosti. Dakle, ako još ne znate gdje ćete provesti sljedeći godišnji odmor, ova bi vam karta mogla biti zanimljiva, donosi N1.

Ne tako davno, Ukrajina i Iran smatrani su tajnama među putnicima koji traže posebno odredište. Trenutno se preporučuje izbjegavanje odmora u obje zemlje koliko god je to moguće: Ukrajina se već gotovo godinu dana bori protiv ruske agresije, a u Iranu se ljudi brane od autoritarnog režima.

Postoji pet gradacija boja na karti, u rasponu od tamnocrvene što označava “vrlo visok rizik” do tamnozelene koja znači “vrlo nizak rizik”. Uz neke druge europske zemlje i Kanadu, Njemačka je jedna od relativno rijetkih tamnozelenih zemalja. Sjedinjene Države obojene su svijetlozelenom bojom, kao i Argentina, Australija, Novi Zeland, Namibija, Maroko (bez Zapadne Sahare), Japan, Španjolska, Francuska, kao i većina zemalja regije Zapadnog Balkana, s izuzetkom Albanije i Kosova gdje, prema ovoj karti, postoji “povećan rizik”.

Hrvatska, kao i njeni najbliži susjedi BiH, Slovenija i Srbija, smatra se zemljom niskog rizika.

Neka popularna odredišta poput Turske ili Južne Afrike su također označena žutom bojom što znači da je putovanje povezano s povećanim rizikom, ali je moguće bez posebnih mjera opreza. Opasnosti mogu nastati, na primjer, zbog povećanog nasilnog kriminala ili određene zdravstvene situacije ili prirodnih katastrofa.

Prema stručnjacima, crvene ili tamnocrvene zemlje mogu se posjećivati samo uz velika ili značajna ograničenja – ako je to uopće moguće. U svakom slučaju, za putovanje u takvo područje moraju se poduzeti mjere opreza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...