Petrol od Hrvatske traži 56 milijuna eura i ukidanje ograničenja cijena goriva

Petrol je izvijestio da je jučer održana glavna skupština dioničara Petrol d.d., Ljubljana. Između ostalog, skupština je glasala o opozivu člana nadzornog odbora. Na skupštini su se dioničari upoznali s poslovanjem Geoplina d.o.o. Ljubljana u 2022. godini i s ocjenom poslovanja u 2023. godini. Nadzorni odbor i Uprava izvijestili su dioničare i o mjerama za naknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini te o ocjeni poslovanja grupe Petrol u 2023. godini, objavili su iz Petrola, prenosi Index.

Scenarij poslovanja grupe Petrol za 2023.

“Na temelju postojećeg stanja izrađena je procjena utjecaja regulacije cijena u Sloveniji i Hrvatskoj na EBITDA Grupe Petrol. Uzimajući u obzir važeće propise, negativan utjecaj propisa na EBITDA grupe bio bi 82.4 milijuna eura, od čega najveći udio, 62.5 milijuna eura, otpada na regulaciju motornih goriva u Hrvatskoj.

Uprava je istodobno izvijestila dioničare o usporedbi prosječnih marži cijena motornih goriva u Sloveniji s ostalim zemljama EU za razdoblje od 2020. do 2022. Usporedba pokazuje da je Slovenija pri dnu ljestvice europskih zemalja i daleko zaostaje za prosjekom EU i po visini marže za dizel gorivo kao što je benzin. Ključni izazov tako niskih marži je taj što ne dopuštaju ulaganje u zelenu transformaciju.

Grupa Petrol uložila je ukupno 276.2 milijuna eura u energetsku tranziciju u razdoblju od 2018. do 2022. godine. U 2022. godini prvotno planirane investicije u iznosu od 100 milijuna eura svedene su na najnužnije, 60 milijuna eura, od čega je samo 24,4 milijuna eura namijenjeno energetskoj tranziciji, sukladno raspoloživim sredstvima. Za 2023. godinu prvotno planirana ulaganja od 135 milijuna eura smanjena su na 70 milijuna eura, od čega će samo 30 posto biti namijenjeno energetskoj tranziciji”, objavili su iz Petrola.

O cijenama goriva u Hrvatskoj i Sloveniji

“Uprava je na skupštini pobliže predstavila strukturu maloprodajnih cijena reguliranih goriva u Sloveniji i Hrvatskoj. Marža po litri benzina ili dizela predstavlja puno manje od desetine cijene na oba tržišta, a važno je zapamtiti da ne može pokriti povećane troškove rada, nabavne cijene energenata,
troškove transporta i skladištenja te financijske troškove nabave.

S obzirom na ulogu grupe Petrol u slovenskom i hrvatskom gospodarskom i društvenom okruženju, neadekvatan regulatorni okvir, ako ostane na snazi ​​dulje vrijeme, može imati šire gospodarske i društvene posljedice. Samo u 2022. godini tvrtka Petrol je u proračun Republike Slovenije uplatila 1.102 milijuna eura trošarina, poreza i doprinosa te 20.2 milijuna eura dividendi.

U hrvatskom državnom proračunu hrvatska tvrtka Petrol d.o.o. doprinijela je 533 milijuna eura trošarina, poreza i doprinosa u 2022. U 2022. godini Petrol jež bio najveća tvrtka u Sloveniji po godišnjem prometu s 3320 zaposlenih i širokom mrežom više od 3700 dobavljača. U Hrvatskoj ima 2211 zaposlenih i surađuje s više od 1500 hrvatskih dobavljača.

Jedan od važnih doprinosa tvrtke Petrol su i isplaćene dividende. Ukupno je u 2021. isplaćeno 61.7 milijuna eura dividende, od čega je 20.2 milijuna eura otišlo državnim subjektima. Od isplaćenih dividendi domaćim fizičkim osobama odbijeno je ukupno 3.4 milijuna eura poreza na dohodak. Posljedice preniskih marži tako će utjecati na sve dionike grupe Petrol”, kažu iz Petrola.

Dostavljeni prijedlozi za mirno rješavanje spora

Petrol dodaje da su već poduzete neke konkretne mjere za nadoknadu štete uzrokovane reguliranim cijenama energenata u 2022. godini za Sloveniju i Hrvatsku.

“Šteta je imala snažan negativan utjecaj na poslovne rezultate Grupe Petrol prikazane u preliminarnoj nerevidiranoj ocjeni za poslovanje Grupe Petrol za 2022. i u Sloveniji i u Hrvatskoj državnom su odvjetništvu dostavljeni prijedlozi za mirno rješenje spora, i to u Sloveniji u iznosu od 106 milijuna eura, a u Hrvatskoj u iznosu od 56 milijuna eura.

Poslana je obavijest Europskoj komisiji o utjecaju regulacije cijena na poslovanje i tržišnu konkurentnost u Republici Hrvatskoj, upućena je inicijativa vladama obiju država za ukidanje regulacije cijena naftnih derivata”, stoji u priopćenju.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...