Plenković u Davosu: “U eurozoni smo manje izloženi, a zaštićeniji u krizama”

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Davosu da je Hrvatska kao članica eurozone manje izložena, a u krizama zaštićenija te da uporaba nove valute teče dobro osim što neki gospodarski subjekti koriste priliku da povećaju cijene malo više nego što je razumno.

– Hrvatska je manje izložena i više zaštićena u krizama kao članica eurozone, rekao je Andrej Plenković na panelu Pronalazak europskog novog rasta na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

Ponovio je da je Hrvatska jedina članica Europske unije koja je ušla istodobno u eurozonu i šengen, ali je rekao da je to bio “dug i težak proces”. Uporaba eura u zemlji s tehničke strane teče dobro, ustvrdio je, prenosi N1. 

Ima dovoljno novčanica i kovanica, bankomati funkcioniraju, provode se transakcije, rekao je premijer, ali naglasio da se promjena valute iskoristila za neopravdano povećanje cijena.

– Neki gospodarski subjekti koriste priliku da zaokruže malo više nego što je razumno, rekao je premijer i dodao da je vlada poduzela mjere da se to promijeni.

Plenković je rekao da je Hrvatska uspjela zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, što je niže nego u drugim članicama EU-a iz srednjoistočne Europe koje se još ne žele pridružiti eurozoni.

Time je aludirao na Poljsku čiji je premijer Mateusz Morawieck rekao da zbog rasta cijena u Hrvatskoj, Poljska neće ući u eurozonu.

Plenković je naglasio da su godine kriza pokazale da je “jedini element za održavanje socijalne kohezije – državni intervencionizam”.

Panel se dotaknuo sve veće prodornosti Kine, a članice EU-a različito gledaju na suradnju s Kinom.

Plenković je rekao da ne vidi Kinu, za razliku od Rusije, kao “paralelnu prijetnju koja će ugroziti naše gospodarstvo, način života i sigurnost”.

Plenković se prije panela susreo s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i pozvao je u službeni posjet Hrvatskoj.

– Zajedno radimo na jačanju dobrosusjedskih odnosa te podupiremo europski put BiH, objavio je Plenković na Twitteru.

Na marginama WEF-a hrvatski premijer sastao se i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja, objavio je Plenković na Twitteru.

Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih do odštete logorašima, procesuiranja ratnih zločinaca.

Vučić je razgovore ocijenio pozitivno.

– Vrlo korektan razgovor s Andrejem Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa, objavio je Vučić na svom profilu na Instagramu.

Plenković je prije susreta s Vučićem sudjelovao na sastanku na temu Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...