Pokreće se nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

U Hrvatskoj će se iduće godine ponovno uvesti nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a prethodit će mu jednogodišnji pilot-projekt u Virovitičko-podravskoj županiji, najavili su predstavnici javnoga zdravstva.

Novi nacionalni preventivni program obuhvatit će žene od 20. do 64. godine života, s ciljem smanjenja pojavnosti raka vrata maternice, vrste raka koju je moguće najuspješnije prevenirati, najavljeno je na brifingu za novinare povodom Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

– Prva faza će se provoditi od ožujka u Virovitičko-podravskoj županiji i trajat će godinu dana, rekla je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, dok je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Miroslav Venus objasnio da će se u pilot-fazi utvrditi potrebni preduvjeti i resursi kako bi program na nacionalnoj razini zaživio 2024. godine.

Poboljšavanje rezultata

Cilj je novog nacionalnog programa poboljšati rezultate ranog otkrivanja raka vrata maternice, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti.

U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). Najviše pogađa dobnu skupinu od 35 do 55 godina, kada su mnoge oboljele žene aktivno angažirane na poslu i u obitelji.

– Trećina svih dijagnosticiranih žena mlađa je od 50 godina, upozorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.

Važnost kotestiranja

U 99.7 posto slučajeva ovu vrstu raka uzrokuje dugotrajna infekcija HPV-om, koji se prenosi spolnim putem, zato rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka.

Radna skupina Ministarstva zdravstva usuglasila je da će se u prvoj fazi Nacionalnog plana provoditi tzv. kotestiranje, tj. iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice radit će se Papa-test i HPV test, što se smatra najprimjerenijom inovativnom metodom u otkrivanju te vrste raka.

Specijalistica kliničke citologije iz KBC-a Rijeka Danijela Vrdoljak Mozetić istaknula je važnost kotestiranja – Papa-testom se otkrivaju predstadiji raka, dok se HPV-testom otkriva prisutnost virusa u stanicama. Pozitivan HPV-test ne znači i postojanje bolesti, ali ukazuje na rizik, objasnila je Vrdoljak Mozetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...