Pomoćnica HDZ-ove ministrice osuđena zbog mita, ali Sud u Strasbourgu presudio da joj Hrvatska mora platiti odštetu

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje bivšoj pomoćnici ministrice pravosuđa Bojani Pejkić jer joj tijekom postupka u kojem je osuđena zbog primanja mita na odgovor nije proslijeđen podnesak državnog odvjetništva na njenu žalbu.

Sud u Strasbourgu je, osim toga, utvrdio i povredu prava na zaštitu privatnog života zbog nedovoljno obrazloženih rješenja nadležnog suda kojima je određivao i produljivao mjere tajnog nadzora tijekom istrage.

Ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om je izvijestio da se protiv podnositeljice vodio kazneni postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu radi primanja mita, kao i protiv još dvojice okrivljenika radi davanja mita. Postupak koji je okončan dvogodišnjom zatvorskom kaznom započeo je 2009. pokretanjem kaznene istrage tijekom koje je taj sud, na zahtjev Uskoka odobrio mjere tajnog nadzora i snimanja.

Mora joj se platiti 1500 eura

Pozivajući se na svoje ranije presude, Europski sud je utvrdio da je i u ovom slučaju došlo do povrede jednakosti stranaka u postupku jer podnositeljici nije bio proslijeđen na odgovor podnesak nadležnog državnog odvjetništva kao odgovor na njezinu žalbu na prvostupanjsku presudu.

Također je naveo da je u svojim prijašnjim presudama zauzeo stav da nedovoljno obrazložena rješenja o određivanju posebnih dokaznih radnji predstavljaju povredu prava na privatnost zajamčenu Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Europski sud je naložio isplatu 1500 eura podnositeljici na ime nematerijalne štete zbog povrede Konvencije te 3450 eura na ime troškova postupka.

Bivša pomoćnica ministrice pravosuđa Ane Lovrin i policijska službenica u Upravi za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Bojana Pejkić osuđena je na dvije godine zatvora zbog primanja 109.000 kuna mita od dvojice suoptuženika kojima je zauzvrat u 13 slučajeva pomogla u rješavanju njihovih predmeta u MUP-u. Suoptuženi su priznali podmićivanje te su osuđeni na po šest mjeseci uvjetno.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...