Pomor 30-ak tona dagnji u Novigradskom moru. Obrtnici: Ovo za nas znači propast

U Novigradskom moru došlo je do pomora dagnji. Uzgajivači su prve probleme na školjkama primijetili u rujnu prošle godine, a u međuvremenu su počele ugibati u sve većim količinama. Bez uroda školjaka u cijelosti je ostao i Šime Maruna, vlasnik uzgajališta u Maslenici, piše HRT. Navodi kako je šteta na njegovim nasadima stopostotna.

“Iz dana u dan je to raslo, za mjesec i pol dana već je tu bilo 50 posto štete, u međuvremenu su dvije analize u Veterinarskom institutu u Zagrebu potvrdile nazočnost parazita, kod mene ima 30-ak tona daganja, sve je mrtvo, netko bi nam trebao dati neki savjet, reći što sada dalje.

Sad smo svi mi obrtnici u Novigradskom moru isto kao i ta dagnja, praktički smo i mi gotovi. S kolegama je sve isto, sedam uzgajivača nas je ovdje u Novigradskom moru, kod svih je isto kao i kod mene, sve se poklapa, ima uzgajivača i s puno više nasada”, kaže Maruna za HRT. “Na sve mjerodavne adrese smo se obratili, do danas nemamo nikakvog odgovora, netko nam mora reći što dalje”, upozorava.

Problem parazit

Dražen Oraić, voditelj laboratorija Hrvatskog veterinarskog instituta, potvrdio je za HRT kako prve analize ukazuju da je uzročnik pomora dagnji u Novigradskom moru parazit.

“Sumnjamo da se radi o parazitu  koji podsjeća na parazita koji je napravio probleme na periskama, sličan je. Daljnje su  pretrage u tijeku, uzorke ćemo poslati u Europski referentni laboratorij, ako se potvrdi, to bi bilo prvi put da je taj parazit na dagnjama u Jadranu, potvrda ne bi mogla automatski značiti da je parazit jedini ili samo uzrok nastalih mortaliteta.

To je otvoreni akvatorij, nažalost kao i s problemom s periskama i u ovom slučaju ne postoje lijekovi ili mjere koje bi izliječile dagnje, to su vremenski dugi postupci”, kaže Oraić.

Za odštetu se čeka znanstvena studija

Kako Ministarstvo poljoprivrede može pomoći uzgajivačima, mogu li dobiti odštetu? Ravnatelj Uprave ribarstva Ante Mišura kaže da bilo kakvoj isplati odštete mora prethoditi izrada znanstvene studije odnosno odobrenje Europske komisije.

“Čekamo da vidimo koje ćemo znanstvene podloge dobiti iz Europskog referentnog laboratorija u Francuskoj. Kad budemo imali potvrdu da će to izazvati daljnje probleme, ići ćemo prema nostrifikaciji potpore za te štete. U međuvremenu, uzgajivačima dagnji će biti isplaćene potpore za štetu od orada kao i druge potpore male vrijednosti odnosno kompenzacije za poremećaje na tržištu, kako bi pomoglo održivosti ove djelatnosti”, dodaje Mišura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...