Potpredsjednik EU komisije o rastu cijena u Hrvatskoj: “Svjesni smo zabrinutosti”

Visoki dužnosnik Europske komisije (EK) Valdis Dombrovskis rekao je danas u Zagrebu da je svjestan zabrinutosti hrvatskih građana zbog poskupljenja nakon što je zemlja 1. siječnja uvela euro, ali se porast cijena događa u vrijeme visoke inflacije u cijeloj eurozoni.

“Svjesni smo zabrinutosti zbog rasta cijena”

– Ova promjena na euro događa se u kontekstu visoke inflacije, ne samo u Hrvatskoj nego i u eurozoni, tako da treba naglasiti da su bitne mjere podrške kućanstvima i tvrtkama, rekao je Dombrovskis, izvršni potpredsjednik EK-a za gospodarstvo u interesu građana.

– Što se tiče cijena, svjesni smo određenih zabrinutosti, pogotovo u sektoru usluga, a vlada na te zabrinutosti odgovara, dodao je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Sastanku Plenkovića i Dombrovskisa prisustvovali su i ministar financija Marko Primorac te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

– Izvijestili smo ga o kretanju inflacije u prošloj godini. Ona je oko 10.8 posto prema podacima DZS-a, što je niže nego u članicama EU koje nisu u europodručju, a čak je niže i od dosta članica koje su u europodručju, rekao je Plenković.

– Vjerujemo da smo našim paketima pomoći uspjeli pomoći i hrvatskim građanima i gospodarstvu na primjeren način, ciljajući prije svega najranjivije skupine, dodao je. Dombrovskis se osvrnuo i na nacionalni plan oporavka i otpornosti, istaknuvši kako se sve odvija po planu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...