Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić: “Nedostaje antibiotika, najviše penicilina”

Ministar zdravstva Vili Beroš preventivne sistematske preglede vidi kao važan dio svoje reforme zdravstva. A kako će se to odraziti na liječnike obiteljske medicine u Newsroomu je na N1 govorila predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

– Mi u ovom trenutku znamo da postoji radna skupina u Ministarstvu koja osmišljava pilot-projekt sistematskih pregleda, međutim ne smatramo to bitnom promjenom ni stavkom u nazovireformi zdravstvenog sustava. Radi se o skretanju javnosti s pravih problema sustava, a ne nečemu što će stvarno pridonijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i učinkovitijem zdravstvenom sustavu, kaže Ban Toskić.

Kaže kako obiteljski liječnici nemaju ni jednu pravu informaciju osim onih koje dobiju od medija.

“Nacionalni preventivni pregledi ne postižu dobar odaziv”

– U Hrvatskoj desetljećima postoje sistematski pregledi u različitim oblicima i formama. Sistematski pregledi u školama, fakultetima, od branitelja, kod poslodavaca, pri dobivanju vozačke dozvole. Također obiteljski liječnici po samoj definiciji svog posla provode preventivne preglede. Zbog kadrovskog propadanja i velike preopterećenosti administrativnim poslovima radimo takve preglede sve manje kvalitetno i redovno. Ono što bi doista pridonijelo pravoj preventivi, to je omogućavanje obiteljskim liječnicima da rade svoj medicinski posao, revizija nacionalnih preventivnih programa i razloga zašto oni nisu učinkoviti, objašnjava Ban Toskić.

Rekla je kako nacionalni preventivni pregledi ne postižu dobar odaziv. Također, kaže kako u te programe nisu uključeni obiteljski liječnici strukturirano.

– Nitko od liječnika nije protiv sistematskih pregleda, iako mi u ovom trenutku ne vidimo od njih posebnu korist, kaže i dodaje da nitko iz zdravstvene administracije nije prezentirao temeljem kojih analiza i što se očekuje od tih pregleda.

– Mi bismo ih mogli prihvatiti u strukturiranom radnom vremenu koje vam se ne dozvoljava i ministar bi morao biti svjestan i izaći s time u javnost da jedan dan u tjednu će biti isključivo za sistematske preglede i u tom danu nećemo biti dostupni. A samo u prošloj godini u našim ordinacijama bilo je 50 milijuna usluga, a obiteljskih liječnika je sve manje, posla sve više i posljedično kvaliteta obavljanja pregleda sve je manja, kaže Ban Toskić.

“Osnivanjem radnih komisija zadovoljava se forma, a sadržaja nema”

Podsjetila je kako je ministar u više navrata obećavao administrativna rasterećenja, osnivao radne skupine, obećavao administratore koji su trebali taj dio posla preuzeti od liječnika i kako se ništa nije dogodilo. – Naša administracija buja i dalje, kaže Ban Toskić.

Ministar osnivanjem radnih komisija zadovoljava formu, a sadržaja nema jer se prijedlozi struke ne uvažavaju.

Smatra kako se političkom voljom može sva administracija koju obiteljski liječnici obavljaju za druge maknuti. Dala je primjer putnih naloga koji stvaraju konflikte s pacijentima i oduzimaju vrijeme liječnicima. Smatra da njih treba preuzeti osiguravatelj.

– Ministar je obećao da će to riješiti, a ništa se nije riješilo. Ako nam ne možete omogućiti administratora za rješavanje tuđe administracije, onda nam bar odmah maknite tuđu administraciju, kaže Ban Toskić. Također, kaže da bi dobar drugi potez bio da se povećaju plaće u obiteljskoj medicini. Podsjetila je da je njihov koeficijent najniži u cijelom sustavu te da liječnici obiteljske medicine imaju 30 posto manje plaće od svojih kolega u bolnicama i hitnoj medicini.

Rekla je da od početka mandata Vili Beroš vrijeđa doktore obiteljske medicine, za koju smatra da po kazni trebaju specijalizirati loši pacijenti.

– Time nas je strašno uvrijedio, ali barem smo konkretno čuli što o nama misli, kaže Ban Toskić i dodaje da ministar nije napravio ni konkretne poteze kako će riješiti katastrofalno stanje u obiteljskoj medicini.

Komentirala je i zatvaranje ordinacija u Zagrebu. Kaže kako bi ministar trebao svake godine donijeti novu mrežu za primarnu zdravstvenu zaštitu na prijedlog lokalne samouprave. Objašnjava da mreža u Zagrebu nije revidirana godinama i da je u potpunosti zastarjela.

Haraju respiratorne bolesti

Rekla je kako je siječanj najgori za akutne respiratorne bolesti i da su navale na ordinacije velike.

– Problem je to što je to ogromno radno preopterećenje za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru, kaže Ban Toskić. Dodaje i da su liječnici samo ljudi koji obolijevaju, imaju djecu koja obolijevaju i da njihovi kolege koji preuzmu njihove pacijente imaju veliko preopterećenje. Dodaje i da su svi pacijenti koji dolaze kod liječnika pregledani te se imaju pravo ljutiti ako dugo čekaju, ali da kod liječnika obiteljske medicine nema liste čekanja, nego su pregledani taj dan.

Komentirala je i nedostatak lijekova u ljekarnama i ordinacijama te nedostatak cjepiva protiv gripe. – Svjesni smo da nedostaje nekih antibiotika, a ono što nam najviše fali je penicilin, kojeg nema i koji nam sad u sezoni streptokoka najviše fali, kaže Ban Toskić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...