Predstavljen novi cjelogodišnji koncertni program urbane glazbe Urbofon Live

Zadar postaje bogatiji za novi koncertni program URBOFON LIVE koji za cilj ima razvoj urbane glazbene scene u gradu, umrežavanje lokalnih i gostujućih glazbenika i pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj. Program URBOFON LIVE danas su predstavili SIlvestar Petrov, predsjednik udruge Prizma i Maja MIlin, dugogodišnja radijska voditeljica i kreativna direktorica programa.

Vođeni jedinstvenom željom razvitka urbane i nezavisne glazbene scene i pozicioniranja Zadra na koncertnu kartu Hrvatske, Udruga Prizma u suradnji s dugogodišnjom radijskom voditeljicom Majom Milin, pokreće Urbofon Live – cjelogodišnji koncertni program urbane glazbe. Urbofon Live za cilj ima upoznati publiku s recentnom hrvatskom glazbenom scenom te jačati lokalnu glazbenu scenu kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske.

– Ovo kuhamo već neko vrijeme i odlučili smo se za ovaj format programa koji će jednom mjesečno imati koncert. Na taj način će se omogućiti glazbenicima iz cijele Hrvatske da promoviraju albume i premijerno nastupaju u Zadru, naglasio je Silvester Petrov.

Kreativna direktorica programa Maja Milin naglasila je kako se kroz karijeru susretala s brojnim mladim glazbenicima koji su željeli nastupati u Zadru, no nažalost nije im se moglo pružiti adekvatno mjesto ili program unutar kojeg bi nastupali. Istaknula je daju je upravo ta želja glazbenika, ali i publike, kojoj i sama pripada, motivirala za organizaciju ovakvog programa, iako se, kako kaže, nije vidjela u ulozi kreativne direktorice. Milin je objasnila da će održavati koncertnu sezonu do ljeta, jer u ljetnoj sezoni ima puno sadržaja u gradu, pa će se tako koncerti održavati od siječnja do lipnja sa stankom u srpnju i kolovozu te nastaviti u rujnu i trajati do prosinca.

– Većina glazbenika su prisutni na sceni već dugo i iza sebe imaju po nekoliko albuma i brojna priznanja, ali nikada nisu nastupali u Zadru. Tako će premijerno u Zadru nastupiti priznata hrvatska kantautorica Irena Žilić, splitski bend Rolo i mnogi drugi, rekla je Milin.

Zadarska publika će  tako imati priliku poslušati uživo Dienne, ROLO, The Fogsellers, Akleu Neon & Sound Doulas, One Possible Option i Irenu Žilić, te u okviru suradnje s riječkom udrugom Distune i njihovog projekta “Upadaj u kombi” i bendove The Siids i The Black Room. Po prvi put, u suradnji s HGU-om, u Zadru će se obilježiti Svjetski dan glazbe (21. lipnja) sa svirkama na ulicama grada. Nominirani glazbenici ovogodišnje nezavisne glazbene novinarske nagrade ROCK&OFF u kategoriji Veliki prasak, zaustavit će se u Zadru u sklopu ROCK&OFF turneje.

Milin se osvrnula i na (ne)postojanje koncertnih prostora u Zadru, rekavši da bi ovakvi projekti bili uobičajeni u Zadru, da postoji klub, odnosno prostor gdje se mogu održavati, ali za sada toga nema.

– Budući da se prošle godine kada smo pripremali program, najavljivalo da će Centar za mlade biti završen, zajedno s koncertnom dvoranom koja se trebala otvoriti u sklopu Centra, računali smo da ćemo program dobrim dijelom moći održati tamo. Međutim, ne zna se kada će ta dvorana biti otvorena pa ostavljamo mogućnost da se to ipak dogodi. Prva četiri koncerta za sada smo odlučili održati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače i u Guma baru. Budući da je prvi koncert sada, 26. siječnja, a četvrti 15. travnja, poslije ćemo vidjeti, hoće li se otvoriti Centar za mlade i gdje će se održavati koncerti. Naravno, o tome ćete biti obaviješteni unaprijed, istaknula je.

Govoreći o vrsti glazbe koja će se izvoditi, Milin naglašava da su glazbenici raznoliki i da će se naći brojnih žanrova.  Prvi koncert je besplatan, ali daljnji će se plaćati simboličnom svotom jer će se na taj način financirati koncerti. Govoreći o potporama Petrov je naglasio kako im je za sada jedino Ministarstvo kulture odlučio sufinancirati mali dio programa, a odgovore od Zadarske županije i Grada Zadra još čekaju.

Koncertni program ujedno je izvrsna prilika za mlade koji žele podržati razvoj urbane glazbene
scene u Zadru. Poziv volonterima objavljen je na stranicama Udruge Prizma, a otvoren je do
20. siječnja.

Koncert otvorenja Urbofon Live programa očekuje nas 26. siječnja 2023. s početkom u
20:00 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a pripao je zadarskoj kantautorici Dienne
koja nije krila oduševljenje što će pred zadarskom publikom premijerno predstaviti svoj autorski
rad.

Zadar je predivan grad i ima puno potencijala da bude i festivalski grad i umjetnički grad i da sve pršti od umjetnosti. Nadam se da će ovo potaknuti  kulturna zbivanja i  tehnološka događanja u Zadru, istaknula Dienne.

Dienne je sve pozvala na koncert 26. siječnja u Polivalentnoj dvorani rekavši da je ovo njezin prvi samostalni koncert u Zadru te je obećala dobar provod.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...