PROBLEMI S PRORAČUNOM I NA VIRU Radović: “Obećao sam štititi zakonitost, amandmani nove većine su nezakoniti i dovode u pitanje život na Viru”

Načelnik Općine Vir Marino Radović jučer je donio Odluku o obustavi od primjene općeg akta Općinskog vijeća Općine Vir, ili konkretno – odluku o obustavi od primjene proračuna za 2023. i projekcije proračuna za 2024. i 2025. Istom današnjom Odlukom načelnik Radović pozvao je Općinsko vijeće Općine Vir da u roku 8 dana od danas otkloni uočene nedostatke, odnosno 13 usvojenih amandmana koji nisu u skladu sa zakonom, a riječ je o odredbama čl. 41. Zakona o proračunu.

Od starta sam želio kompromis s novoformiranom većinom, pa sam nakon prvog prijedloga proračuna prihvatio 38 amandmana na proračun koje smo financijski pokrili iz viška sredstava. No očito je kako većina u Općinskom vijeću nije željela kompromis ni amandmane koji su povećali sredstva u određenim stavkama proračuna. Na sjednicu Općinskog vijeća došli s novih 36 amandmana kojima se, među ostalim, smanjuju sredstva za udruge i zadire u plaće djelatnika te ranije preuzete obveze. To nije zakonito, a kao načelnik sam dužan braniti zakonitost – kaže načelnik Radović navodeći razloge zbog kojih je obustavio općinski proračun za 2023. usvojen na 10. sjednici Općinskog vijeća.

Ovo nije politička odluka, nego rezultat rada Općinskog vijeća. Na sjednici smo vijećnike novoformirane većine upozoravali kako su amandmani upitne zakonitosti, a njihovim izglasavanjem dovedeno je u pitanje funkcioniranje općinskog i komunalnog sustava te egzistencija djelatnika općinskog sustava, odnosno isplata plaća za više od 200 virskih obitelji. Tim je amandmanima većina u Općinskom vijeću zapravo blokirala rad svih udruga iz područja kulture, sporta i humanitarnog rada te stavila pod veliki upitnik plaćanje tekućih troškova održavanja komunalnog sustava, kao što su javna rasvjeta, održavanje prometnica, čišćenje javnih površina i slično. Pod znakom pitanja je isplata svih socijalnih davanja prema djeci, mladima, učenicima, studentima, umirovljenicima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ugrožen je cjelokupan život u Viru – poručuje načelnik Radović.

Na spomenutoj 10. sjednici Općinskog vijeća tako su nakon intervencije općinske pravne službe i pročelnice Upravnog odjela računovodstva Paole Žepine povučena dva amandmana, jednoglasno ih je usvojeno 23, dok je za 13 amandmana načelnik Radović naveo kako će se utvrditi njihova zakonitost.

Pravna služba i Upravni odjel za računovodstvo utvrdili su kako je tih 13 amandmana nezakonito, pa sam donio odluku o obustavi primjene proračuna za 2023. i projekcije proračuna za 2024. i 2025. Općinsko vijeće sada treba sazvati sjednicu Općinskog vijeća i na njoj ukloniti nedostatke kako bi se uskladili sa zakonom – dodaje virski načelnik.

U suprotnom će, ističe virski načelnik, donesena Odluka o obustavi od primjene općeg akta Općinskog vijeća Općine Vir biti dostavljena nadležnom tijelu državne uprave u čijem je djelokrugu opći akt.

Za sporne amandmane glasali su predstavnici nove većine u Općinskom vijeću (DP, HDZ, Most, SDP, Nezavisna lista / Vir bez podjela) Josip Bašić, Veseljko Orlić, Šime Vučetić, Šime Buškulić, Vesela Vučetić, Jadranka Okreša i Frane Vučetić, dok su protiv bili predstavnici Nezavisne liste Antonio Vučetić, Srđan Liverić, Igor Blažević, Rajko Radović, Ivana Radović i Goran Vicković. Neki od tih amandmana odnose se na znatno smanjenje sredstva za rad najuspješnijih i najtrofejnijih virskih udruga poput UDDK Vir, Boćarski klub Vir i ŠRD Vir.

HOĆE LI SE USVOJENIM AMANDMANIMA UGASITI UDDK VIR, BK VIR I ŠRD VIR?

Trinaest usvojenih amandmana za koje je pravna služba Općine Vir ustanovila nezakonitost te da nisu u skladu s odredbama čl. 41 Zakona o proračunu, uključuju smanjenje kapitalne pomoći trgovačkim društvima s 310.000 eura na 210.000 eura, potom smanjenje sredstava za održavanje javne rasvjete s predloženih 215.000 eura na 15.000 eura, odnosno smanjenje sredstva za sadnju i održavanje sezonskih nasada s 160.000 eura na 5.000 eura. No najveći su gubitnici sportska i humanitarna društva.

Lovačkom društvu Zec tako je smanjen budžet s predloženih 6.700 eura na 700 eura, Udruzi dobrovoljnih darivatelja krvi Vir s 10.000 eura na 1.000 eura, klapi Puntadura s 10.000 eura na 1.000 eura, Športsko ribolovnom društvu Vir s 6.700 eura na 1.700 eura i Boćarskom klubu Vir s 13.300 eura na 3.300 eura. S usvojenim proračunskim amandmanima i smanjenjem budžeta sportskih klubova i virskog UDDK-a, ozbiljno je ugroženo njihovo buduće djelovanje.

FINANCIJSKI NAPAD NA OPĆINU VIR I OPĆINSKE UPRAVNE ODJELE

Usvojenim amandmanima srezan je redovan rad Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, pa je u stavci rashodi za zaposlene bio predložen iznos od 244.000 eura, a usvojenim amandmanom sredstva su smanjena na 144.000 eura, dok je za materijalne rashode predloženi iznos od 193.000 eura smanjen na 143.000 eura.

Uredu načelnika za materijalne rashode predložen je iznos od 424.900 eura koji predstavlja sredstva za održavanje i sigurnost zgrade Općine Vir te nabavku repromaterijala za općinske djelatnike, a usvojenim amandmanima ostalo je svega 74.900 eura. Redovan rad Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu u stavci rashoda za zaposlene imao je predloženi iznos od 124.900 eura, a usvojenim amandmanom sredstva su smanjena za 70.000 eura.

Za materijalne rashode istog Upravnog odjela predložen je iznos od 102.000 eura, a amandmanom su sredstva smanjena za 80.000 eura. Redovan rad Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo također je pretrpio značajnu promjenu, pa je za materijalne rashode predloženi iznos od 193.000 eura usvojenim amandmanom smanjen za 50.000 eura, a novim su amandmanom sredstva dodatno smanjena za 110.000 eura.

Na kraju je ostalo 33.000 eura. I program modernizacije javne rasvjete doživio je smanjenje, pa je od predloženih 400.000 eura usvojenim amandmanom spao na 50.000 eura. Svi se ovi usvojeni amandmani dovode u pitanje općenitom neusklađenošću s čl. 41 Zakona o proračunu, odnosno ranije preuzetim obavezama koje se moraju poštovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...