Projektom STEM COUNTY u 13 škola uredit će se učionice za darovite učenike

U Centru za kreativne industrije u Zadru održana je početna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY”. Za cilj je imala predstavljanje projekta dionicima i široj javnosti uz poticanje rasprave i razmišljanja o važnosti jačanja STEM vještina u našim osnovnim školama, ali i obrazovanju općenito.

Projektom „STEM COUNTY“ poboljšat će se STEM vještine učitelja i učenika u osnovnim školama u Zadarskoj županiji kroz modernizaciju školskih prostora, podizanje kapaciteta učitelja, edukaciju učenika te razmjenu znanja i iskustava u STEM područjima. Pojam STEM kratica je engleskih riječi za četiri područja obrazovanja: znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Provedbom projekta opremit će se 13 STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji – osam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar (OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci) te pet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija (OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na moru).

– Brzina tehnološkog razvoja danas se više i ne mjeri u godinama, već gotovo u satima stoga je nužno prilagoditi i naš obrazovni sustav, kurikule, ali i prostore u kojima se takva discipline podučavaju. Primijetit ćete da smo odabrali i škole na otocima, i u na obali, ali i u zaleđu. Cilj je što većem broju učenika, bez obzira pohađaju li malu otočku školu s tek jednim razredom po generaciji ili veliku gradsku, pružiti jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području, istaknuo je župan Božidar Longin

– Grad Zadar nastavlja s modernizacijom opreme i edukacijom nastavnika, kako bi se uz darovite učenike hrvatsko društvo proguralo u vrh tehnološke zajednice. Zahvaljujem obrazovnim djelatnicima koji su pokazali da je njihovo zanimanje misija, a ne samo radno mjesto, dodao je gradonačelnik Branko Dukić, a okupljenima se obratio i Haakon Blankenborg, veleposlanik Kraljevine Norveške, zemlje koja je partner u projektu i koja ga je financijski podržala.

U sklopu početne konferencije održana je i panel rasprava na temu „Kako uspješno odgovoriti na izazove u jačanju STEM vještina nastavnika i učenika te motivirati učenike na daljnje obrazovanje u STEM području?“

Projekt se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...