Promjena u restoranima i kafićima, evo kako će se ostavljati napojnice karticom

Uskoro bi trebale biti uvedene velike promjene u restoranima i kafićima. Podsjetimo, ministar Marko Primorac najavio je da će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica. Tako će se pri plaćanju računa karticom uvesti mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se “adekvatno porezno tretirati”. Kako su pojasnili ugostitelji, do nekog iznosa napojnice se ne bi oporezivale.

Ivan Tadić, tajnik Udruge ugostitelja grada Zagreba, u N1 Studiju uživo komentirao je oporezivanje napojnica. Objasnio je kako bi ubuduće trebalo izgledati ostavljanje napojnica.

Kako će ubuduće izgledati ostavljanje napojnica

– S obzirom na velik nedostatak radnog kadra i ograničene resurse iz kojih možemo povećati primanja naših zaposlenika, radili smo analizu prostora za poboljšanje uvjeta poslovanja i taj smo prostor prepoznali u neoporezivom tretmanu dijela napojnica. Trenutno se napojnice oporezuju kao plaće, tretira je se kao samu plaću, što znači da iz nje morate platiti porez, prirez, doprinose, kazao je Tadić i nastavio:

– Ako ugostiteljskom djelatniku želite ostaviti napojnicu od 2 eura putem kartice, vi ćete njemu poslati tek nešto više od jednog eura jer će s dva eura morati platiti doprinose, prireze i poreze. Mi želimo omogućiti našim djelatnicima da u potpunosti prime nagradu koju ste im namijenili i drago nam je što je ministar Primorac naš prijedlog prepoznao kao nešto kvalitetno.

Tadić je naveo da bi to trebalo stupiti na snagu s 1.1.2024. godine, a pojasnio je i kako bi oporezivanje napojnica moglo izgledati.

Do 10 posto neoporezivo?

– Trendovi u zapadnim zemljama pokazuju da napojnica iznosi od 10 do 15 posto za pruženu uslugu. Na tom tragu smo imali inicijalni prijedlog da napojnica bude neoporeziva do visine od 10 posto iznosa računa, ali ti će pragovi u konačnici ovisiti o pregovorima koji se vode u radnim skupinama i o detaljnim analizama, rekao je Tadić i dodao:

– Mi smo za neoporezivi dio dijela napojnice – da djelatnici do određenog dijela ne plaćaju nikakav porez, a nakon te granice koja će se definirati, da se na taj iznos koji se ostavi djelatniku primjenjuje tek stopa poreza na dohodak. To je velika stvar, velika promjena koju će, siguran sam, djelatnici prepoznati kao pozitivnu stvar.

Dodaje da je trenutno kod jako malog broja ugostitelja moguće kartično ostaviti napojnice, ali vjeruje da će ovo kartično plaćanje većina ugostitelja omogućiti nakon implementacije ovakvog prijedloga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...