Provjerite tko ove godine ima pravo na povrat poreza i kome se smiješi najveći dobitak

U veljači se i ove godine podnose godišnje prijave poreza na dohodak.

Tportal je provjerio tko obavezno mora podnijeti prijavu, a tko po vlastitom izboru može podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na povrat poreza.

‘Svi porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2022. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku mogu ih podnijeti putem sustava ePorezna​, putem mobilne aplikacije mPorezna, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu najkasnije do utorka 28. veljače 2023.’, izvijestili su iz Porezne uprave.

Za većinu građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) godišnji obračun poreza provodi Porezna uprava u posebnom postupku te oni ne trebaju podnositi prijavu.

Poreznu prijavu dužni su popuniti i predati građani koji su u 2022. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije​​ i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga.

Rješenje s iznosom povrata poreza najkasnije do 30. lipnja dobit će porezni obveznici koji tijekom godine nisu u potpunosti iskoristili osnovni porezni odbitak ili neko drugo porezno umanjenje. Ako su pak koristili neku poreznu olakšicu na koju nisu imali pravo, dobit će rješenje za uplatu razlike poreza.

Prošle godine pravo na povrat poreza na dohodak ostvarilo je oko 660 tisuća građana te im je ukupno isplaćeno 1,7 milijardi kuna.

Najveći povrat poreza mogu očekivati mlađi od 30 godina jer imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2022. Zaposlenici koji su u 2022. bili mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cjelokupnog poreza na dohodak i prireza, a onima između 26 i 30 godina života država će vratiti polovicu naplaćenih davanja. Porezna obveza mladima umanjuje se do godišnje osnovice od 47.780,28 eura (360.000 kuna).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...