Puhovski: “Plenković vjeruje Erliću po partijskoj liniji. Izbori? Ne vidim da postoji osoba koja bi pobijedila HDZ u utrci za gradonačelnika”

Zadranin Šime Erlić dobio je povjerenje Hrvatskog sabora da preuzme Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Na novoj dužnosti naslijedio je Natašu Tramišak koju je premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti.

Politički analitičar, profesor filozofije Žarko Puhovski komentirao je za Antenu Zadar izbor predsjednika zadarskog HDZ-a za novog ministra u sklopu takozvane mini rekonstrukcije Vlade.

Vrlo jednostavno, premijer je rekao da je zadovoljan ministarstvom, da nije zadovoljan ministricom. Erlić je radio s njom čitavo vrijeme mandata, surađivali su, pa ako on može biti ministar to znači da je u osnovi resor dobro funkcionirao, ali premijer u odnosima unutar Vlade nije zadovoljan lojalnošću koju je ministrica prema njemu iskazivala, odnosno nije iskazivala. Dakle, ministarstvo je radilo dobro i tako treba nastaviti samo bez osobe u koju premijer nema povjerenja. A Plenković daje do znanja da ima razloga vjerovati novom ministru, vjerojatno po partijskoj liniji. Dok ga je predstavljao na saborskom odboru dva puta je naglasio njegove funkcije u Zadru i u HDZ-u općenito, što je bilo malo neobično po mojem sudu, kazuje.

Profesor Puhovski komentirao je i odluku gradonačelnika Branka Dukića o obustavi izvršenja proračuna za 2023. Dok Ministarstvo financija ocjenjuje zakonitost amandmana, Zadar se, kako se uvriježilo u govoru, održava na aparatima. Dijelu korisnika gradskog proračuna kasnila je plaća, nema novih ulaganja, investicija, dostatnog financiranja udruga i klubova…

Malo sam subjektivan, jer sam odrastao kao dijete vatrogasca. Sama ideja da vatrogasci, kraj svih drugih naravno, ne dobivaju plaću, meni je nepojmljivo. No, to je koliko čujem riješeno. Ono što mi je neobično jest sama činjenica da se u Hrvatskoj to još nije događalo. Odigran je jedan zakonski dopušten obrazac u kojem se gradonačelnik bori protiv amandmana koji su mimo njega i volje njegovih ljudi doneseni u vijeću, pokušavajući zapravo još jedan put pokazati da je državni aparat ustvari stranački aparat. Jer čak i ako ministarstvo prihvati njegovu odluku, ponašanje gradonačelnika ne može biti drugačije shvaćeno u značajnom dijelu zadarske političke javnosti nego na način da HDZ ima svog gradonačelnika, pa ima svoju državu. Ne znam je li bilo dovoljno pokušaja kompromisa, to je ono što mene čudi. Proračun je pre ozbiljna stvar da se ne bi pregovaralo oko amandmana. Prihvatit ćemo ove, dajte odustanite od ovih i tako dalje. Imam osjećaj da se naprosto sjekirom sjeklo, mišljenja je Puhovski.

Na zadnje održanoj konferenciji za medije na temu financiranja nužnih rashoda za razdoblje od tri mjeseca, zahuktala se i priča oko izbora.

Dukić je pozvao oporbenu većinu da podnese ostavke u gradskom vijeću. Na pitanje da li je i sam spreman odstupiti, odgovorio je kako blokada proračuna nije njegova odgovornost, već odgovornost vijećnika čija je jedina želja srušiti izvršnu vlast i njega kao gradonačelnika. Podcrtao je kako je već dva puta dobio izbore, iako nije pokazao spremnost na povlačenje.

Profesor Puhovski odgovara bi li izbori u Zadru donijeli promjene i stabilizaciju?

Uvjeren sam da izbori u Zadru ne bi promijenili ništa. Iz dva razloga. Ako dođe do izbora, oporba će se opet kao rakova djeca na sve strane rasprostriti. Ako i dobiju većinu, to će opet biti većina koja nema unutrašnju koheziju. Također, ne vidim da u ovom trenutku postoji osoba koja bi protiv HDZ-a mogla dobiti izbore za gradonačelnika, smatra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...