Razgovor s Žurom o KK Zadar: “David Gunjević i Nadzorni odbor nisu napravili apsolutno ništa!”

Jedan od vrsnih poznavatelja zadarske košarke je svakako sportski novinar Slobodne Dalmacije iz zadarskog dopisništva, 63-godišnji Dražen Žura, s kojim smo ugodno proćakulali o KK Zadru, kašnjenju plaća igračima, i o ostalim gorućim temama oko Kluba, dotaknuo se Žura i uprave KK Zadar.

Kako komentiraš stanje u KK Zadar?

– Događa se ono što se događalo i prije, da klupska uprava ne prati rezultat, koji je doista dobar, napose ove godine. Rezultat je iznad svih očekivanja, na koncu konca, ni sam stručni stožer nije vjerovao da može doći do ovog rezultata, ali eto došao je, i treba ga poštovati kao takvoga. Normalno za takve rezultate, a i inače za samu igru i pristup, svi koji rade i igraju su trebali dobiti svoju plaću! Nisam upućen koliko im se kasni, ali nešto što je dogovoreno, i nešto je upisano, da Klub prema njima ima obavezu, to se mora ispoštovati! U ovom trenutku je došlo do problema s isplatom redovitih sredstava iz gradskog proračuna. Međutim, problem je i što marketinška služba u KK Zadru, ako ona uopće i postoji, ali postoji i uprava Kluba koju predstavlja jedan čovjek David Gunjević, a postoji i Nadzorni odbor, ali oni nisu napravili apsolutno ništa, jer da su nešto napravili onda sigurno ne bi puno ovisili o gradskom vijeću! Nadzorni odbor se mijenja, i nikome nije jasno tko je i na koji način došao u NO, i je li konkretno dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ante Rubeša uopće istupio iz njega, ne znam, možda je Rubeša podnio službeni zahtjev, koji još nije riješen. Činjenica je da je teška “zbunjoza” što se toga tiče.

Koje je po tebi rješenje za spas KK Zadar?

– Rješenje je održavanje izvanredne skupštine Kluba! Izvanredna skupština može napraviti veliki posao na način ili da promijeni upravu KK Zadar i promijeni Nadzorni odbor, jer je Grad Zadar većinski vlasnik Kluba i mora se čvrsto postaviti. Znači tu se postavi novi čovjek i  izvanredni vršitelj dužnosti, bilo kako to nazvali, ali da se daju pravi zadaci koji se moraju ispuniti. Mi smo do sada čuli stotinjak elaborata, te ovo, te ono, te dolazi neki Arsen Travica, te dolazi ovaj neki drugi, nemam pojma tko je uopće, ne znam što su donijeli više, nego konkretno ti ili ja. Ja barem dajem prirez iz svoje plaće, uz redoviti porez kojeg plaćam za sve ostalo što posjedujem!

Je li problem pronaći sponzore?

– Novac nije problem, već je problem razgovarati i biti uvjerljiv kod sponzora! Mi imamo situaciju, smatram da je dosta točna, da smo za predsjednika NO dobili Dina Martinovića, a koliko znam on predstavlja Stanić Grupu koja je preuzela Marasku. Prema nekim mojim informacijama koje ne moraju biti točne, ali nisu ni toliko netočne, Stanić Grupa koja je preuzela Marasku nije sponzorirala ništa! Ne znam po kojoj je to osnovi Dino Martinović došao za predsjednika Nadzornog odbora?! On da je sposoban sto posto, ali do sad se to nije vidjelo. Martinović nije od jučer u NO, on je već unutra, mislim, dvije ili tri godine, i jako dobro poznaje probleme u Klubu. U takvim situacijama kad već dolaziš, onda bi se trebalo uhvatiti razmišljanja koje je već davno ponudio David Gunjević, da onaj tko dolazi za predsjednika Kluba da treba odmah donijeti 200 tisuća eura, ma što god to značilo! Barem s tim iznosom pokriti one ljude koji održavaju redovito stanje u Klubu, da plaću imaju čistačice, ekonom i svi ostali.

Jesu li i igrači opterećeni kašnjenjem plaće?

– Igrači kad potpisuju ugovore su isto tako svjesni i znalo se odmah u početku da će biti čupava situacija, ali mišljenja sam da se teško nositi s kašnjenjem plaća. Meni da padne jedna plaća, ja ne mogu funkcionirati već sljedeći mjesec! Igrači imaju takve plaće, jer ako dobiju jednu plaću, mogu funkcionirati kao ja za pet mjeseci. Ne krivim igrače, jer oni nikoga nisu natjerali da im da novce, već su samo dali svoju ponudu koju je netko prihvatio, a prihvatila je Uprava kluba i Nadzorni odbor. Igračima je teško igrati kad nema reda u smislu da im kasne plaće! Čini mi se da to pod kontrolom drži trener Danijel Jusup, i dobro je da je tako, jer igrači su mu vjerni i odani, isključivo je Jusupova zasluga što je mir u svlačionici i da nema štrajkova! Igrači korektno treniraju i dolaze na utakmice, istina izgubili su tri u nizu, ali tko kaže da neće dobiti tri u nizu. Ne znam uopće kakva je u cijeloj toj priči uloga sportskog direktora Denisa Pleslića, osim što dolazi na utakmice? Je li Pleslić čini nešto kako bi se riješilo ovo stanje, je li možda u mogućnosti svojom energijom se uključiti u potragu za sponzorima, svatko mora donijeti nešto.

Kao ocjenjuješ suradnju Kluba s medijima?

– Možda će sve jedna stvar objasniti, da se najava za utakmicu koja se igra sutra, pošalje konkretno, evo u 18.30 sati. Znaju se pravila, znači, radio je jedno, televizija je drugo, a tisak je treće.  Znači radija i portali mogu objaviti kad god hoće, mogu i pola sata prije utakmice, ali novina to ne trpi! Prije smo to rješavali lakše i taj dio posla je bio bolji, iako se ne mogu požaliti na korektnost Press službe Kluba, za ono što god mi je trebalo su izašli u susret, ali najave škripu!

Kakvo je tvoje mišljenje o kritičkim tekstovima?

– Onaj tko razumije postulate sporta zna da su pozitivne, ali i negativne kritike dobrodošle! Nije dobro ako netko nešto izmišlja, ali koliko sam primjetio nitko do sada ništa nije izmislio! Ako je utakmica dobra, možete i dodatno pokazati da je bila dobra, ali ako je utakmica bila loša, isto tako možete i malo sakriti, ali nitko ništa s tim ne dobiva. Jednostavno kakva je situacija tako se i piše, ako je dobro onda je dobro, ako je loše onda je loše, ako se netko s tim ne može nositi, on nije za sport.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...