Ruska jahta pod sankcijama Hrvatsku napustila u listopadu, a Vlada saznala u siječnju

Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova (MVEP), rekao je da ne može iznositi detalje o isplovljavanju ruske jahte koja je bila pod režimom sankcija EU jer su istražne radnje u tijeku.

Luksuzna jahta Irina VU ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik, od kuda je u listopada isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

– S obzirom na to da je riječ o istražnim radnjama u tijeku, ne mogu vam govoriti o pojedinostima. Oglasit ćemo se kada konačno budemo imali sve informacije, prije svega nadležnog ministarstva, državnog tijela koje je provelo mjere ograničavanja nad tom jahtom, rekao je Matušić.

U srpnju jahta smrznuta, u listopadu isplovila, Ministarstvo to saznalo u siječnju
Podsjetio je da je 13. srpnja stalna skupina donijela odluku da se ta jahta zamrzne jer se utvrdila povezanost s osobom koja je na listi sankcija Europske unije i zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da provede odluku o zamrzavanju te imovine.

Po njegovom saznanju, Ministarstvo je zapečatilo imovinu, o čemu su obaviješteni vlasnici i kapetan broda.

– Mi smo obavijest da jahte nema tamo gdje je zamrznuta dobili 10. siječnja, a 12. siječnja je stalna skupina zatražila sve informacije jer je taj čin grubo kršenje režima sankcija, rekao je Matušić, dodavši da oni koji su to napravili trebaju snositi posljedice sukladno zakonu.

Za kršenje režima sankcija predviđene su kazne, uključujući i zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora, dodao je Matušić.

– Čekamo da istražna tijela utvrde sve činjenice i imena svih koji su sudjelovali u tome i da se slučaj procesuira što je brže moguće, rekao je prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija te ponovio da su svi oni koji su morali znati da je jahta zamrznuta o tome bili obaviješteni.

U bijegu sudjelovala hrvatska posada?

Također je rekao da postoje saznanja da je u bijegu jahte prema Turskoj sudjelovala hrvatska posada, ali da se to još istražuje.

Kazao je i da se sankcije stalno dopunjuju i da se na popis dodaju nove osobe, ali da je komunikacija s Bruxellesom s tim u svezi dobra.

Ranije je ministar mora Oleg Butković rekao da se utvrđuje kako se cijela stvar dogodila i je li bilo propusta u samom sustavu.

To će se, rekao je Butković, utvrditi kroz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a uključeni su i SOA, DORH, Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koji su temeljem odluke jahtu plombirali. Nestanak s veza jahte duge gotovo 35 metara i teške 240 tona nitko od mjerodavnih nije primijetio mjesecima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...