Sabor u srijedu raspravlja o prijedlogu zakona o pomorskom dobru, oporba: “Ovo je neustavno”

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je i prije nego je došao na dnevni red izazvao oštru kritiku saborske oporbe.

Oporbeni klubovi zastupnika zajednički su pozvali na povlačenje iz procedure prijedloga zakona tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv, opasan i protuustavan.

Sporna im je kategorizacija plaža na – javne plaže, hotelske plaže i plaže posebne namjene, spominjanje funkcionalnih cjelina plaža s hotelom, te upisivanje založnog prava na pomorsko dobro kao opće dobro.

Vladajući odbacuju tvrdnje oporbe; Prijedlogom zakona preciznije se definiraju otvorena pitanja

Vladajuća većina je odlučno odbacila tvrdnje oporbe da dio plaža koje su sada javne, više neće biti javne ili da će se ograđivati.

– Teze o tome da će se sada plaže ograditi i privatizirati, ne stoje. Toga u zakonu nema, nije nam bila ni namjera niti ćemo to napraviti, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Premijer Andrej Plenković u kritikama oporbenih zastupnika na prijedlog zakona vidi, pak, skretanje javne pozornosti sa činjenice da su nedavno u Saboru glasali protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Pojasnio je kako se Zakon o pomorskom dobru donosi kao dio reforme cijelog pomorstva radi obveza Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te poručio da između dva čitanja ima prostora za bolje formulacije.

Prijedlogom zakona o pomorskom dobru jasnije i preciznije definira se niz otvorenih pitanja, pomorsko dobro, granice i upravljanje pomorskim dobrom. Jasnije se definira i davanje koncesija, uvode javni natječaji, nadzor pomorskoga dobra te kazne kako bi se spriječile zloporabe, ističe se u prijedlogu.

U Saboru i prijedlog da se 1. ožujka proglasi Danom podizanja svijesti o endometriozi

U srijedu zastupnici će raspraviti i prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrbi da se 1. ožujka proglasi Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj.

U četvrtak je na dnevnom redu plan usklađivanja zakonodavstva Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2023., kojim se predviđa donošenje ukupno 35 zakona i oporbena interpelaciji o radu Vlade vezano uz obnovu od potresa.

Riječ je o interpelaciji o saniranju posljedica potresa i obnovi koja je na inicijativu SDP-a na dnevni red uvrštena još 2021. no kako su svi problemi od tada još uvijek aktualni oporba ju je sada odlučila „pogurati” na raspravu prikupivši 30 potpisa.

Kažu kako interpelacijom ‘žele natjerati Vladu’ da ubrza obnovu i traže da se pristupi izmjenama Zakona o obnovi, pojednostavi potrebna dokumentacija, osiguraju dodatni kadrovski kapaciteti, transparentnije obavještava javnost što se poduzima u obnovi te da se paralelno uz obnovu provodi revitalizacija Banovine.

O prijedlogu nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. zastupnici će raspravljati u petak, a tjedan će zaključiti raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o osiguranju radničkih tražbina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...