SAD trese najveći slučaj trgovanja dijelovima tijela u povijesti, pogrebnica optužena

Bivša vlasnica pogrebne tvrtke iz Colorada osuđena je na 20 godina zatvora jer je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja. Megan Hess (46) priznala je krivnju za prijevaru u srpnju. Njezina 69-godišnja majka Shirley Koch također je priznala krivnju za prijevaru te je osuđena na 15 godina. Njezina glavna uloga bila je seciranje, pokazuju sudski zapisi, donosi Index.

“Hess i Koch su povremeno koristile svoje pogrebno poduzeće kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore”, rekao je tužitelj Tim Neff u sudskom podnesku. “Postupci Hess i Koch izazvali su ogromnu emocionalnu bol za obitelji i najbližu rodbinu.”

“Najiscrpljujućiji slučaj”

Federalni slučaj pokrenut je Reutersovim istraživačkim serijalom 2016.-2018. o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Državama, praktički nereguliranoj industriji. Bivši radnici rekli su Reutersu da su Hess i Koch vršili neovlaštena seciranja tijela, a nekoliko tjedana nakon što je objavljena priča 2018., FBI je pretresao tvrtku.

U svom podnesku, tužitelji su naglasili “makabričnu prirodu” plana. “Ovo je emocionalno najviše iscrpljujući slučaj koji sam ikada doživjela na suđenju”, rekla je američka okružna sutkinja Christine M. Arguello tijekom izricanja presude u utorak.

“Zabrinjava sud što optužena Hess odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje.” Sudac je naredio da se Hess i Koch odmah pošalju u zatvor.

“Žao mi je”

Odvjetnik Megan Hess rekao je kako je ona nepravedno ocrnjena kao “vještica” i “čudovište”, a zapravo je “slomljeno ljudsko biće” čije se ponašanje može pripisati traumatskoj ozljedi mozga u dobi od 18 godina. Koch je rekla sucu da joj je žao i da preuzima odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Državama je protuzakonito prodavati organe poput srca ili  bubrega za transplantaciju – oni se moraju donirati. No prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kralježnice – što je Hess učinila – za korištenje u istraživanju ili obrazovanju nije regulirana saveznim zakonom.

Hess je počinila zločine, rekli su tužitelji, kada je prevarila rođake preminulih lažući o kremacijama i secirajući tijela i prodajući ih bez dopuštenja. Tvrtke za kiruršku obuku i druga poduzeća koja su kupila ruke, noge, glave ili torza od Hess nisu znale da su stečene prijevarom, rekli su tužitelji.

U svojoj pogrebnoj tvrtki Hess je naplaćivala obiteljima do 1000 dolara za kremiranje koje se nikada nije dogodilo, rekli su tužitelji, a nekima je nudila i besplatno kremiranje u zamjenu za donaciju tijela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...