Sale za vjenčanja podigle cijene, mladenci na mukama: “Pristala sam na 90 eura, sad mi javljaju da je cijena 120 eura”

Svadbene torte za 100 osoba, zbog jaja i maslaca, skuplje su za 30 posto. Pa im se cijena kreće od 300 do 450 eura. Uskoro bi i vjenčanice mogle biti skuplje.

Zato je cijenu dekoracija i cvijeća, kažu organizatori, teško uopće i dogovoriti. Zbog ugrožene proizvodnje i transporta aranžmani se naručuju tek tjedan prije velikog dana. Muke po sve skupljim vjenčanjima istražio je reporter Dnevnika.

Hrana i piće poskupljuju iz dana u dan

Buduća mladenka Nika Levak uskoro će pred oltar. Stres sam za sebe još je veći kad četiri mjeseca prije vjenčanja iz restorana kažu – cijena više nije ona po kojoj ste se dogovorili.

“Ja sad njih pitam: ‘Dobro, ako je to bilo 80 eura, koliko će biti?’, a oni odgovaraju: ‘Pa do 90 eura maksimalno.’ Rekoh: ‘Dobro, ajde, pristajemo na to.’ Za nekih tjedan dana, malo više, oni meni šalju mail da cijena s kolačima i svime iznosi 120 i više eura po osobi i ja odustajem“, navodi.

Pristala je na ponudu od 80 eura u drugom restoranu, a to je, navode ugostitelji, novi prosjek. Godinu prije stolice su se ugovarale po 65-70 eura. No hrana i piće iz dana u dan poskupljuju, pa je novi trend da se dvorana rezervira bez fiksne cijene.

Najam vjenčanica i šivanje odijela

Cijene najma vjenčanica i šivanja odijela bit će jasnije tek za koji tjedan kad dobavljači pošalju ponude za cijene materijala. Ako prevrtimo film malo dalje – razlika je drastična.

“Evo, na mom primjeru, ja sam se ženio prije pet godina. Tada sam svečani prsluk i kravatu platio 100 eura, danas su isti prsluk i ista kravata u istom dućanu 165 eura”, navodi Goleš.

Ni glazba nije jeftina. Kome je prosječan bend od 2000 eura preskup, jeftinija varijanta – više nije jeftina.

“Za bendove moram reći da je cijena ostala ista prema našim iskustvima, veća povećanja cijena osjećaju se kod DJ-eva zato što je najvjerojatnije i potražnja za DJ-evima veća”, rekla je organizatorica vjenčanja Iva Kraljević.

Tu su i usluge fotografa lani prosječno od 500 do 1000 eura. “Cijene su već nekoliko godina podjednake, s tim da tu treba neku ogradu staviti jer su prošle godine cijene repromaterijala skočile 10 do 20 posto, a mi smo sada u vremenu sajmova i ugovaranja poslova pa cijene možda i budu nešto više”, kazao je Goran Grgić iz Sekcije fotografa u HOK-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...