Sali kao primjer brige za obitelji; Naknada za svako rođeno dijete nešto manja od 8 tisuća eura

Negativni demografski prirast problem je većeg dijela Hrvatske, a posebno pogađa otoke.

Na Dugom je otoku malo više od tisuću i 500 stanovnika, od čega ih u mjestu Sali živi oko 650.

Naknada za svako novorođeno dijete uvedena je 2017. godine, a sada iznosi nešto manje od 8 tisuća eura.

Boravak najmlađih otočana u novom vrtiću također sufinancira općina, a izdvaja se i za božićne poklone te školske radne bilježnice. Ukratko, izdvajanja za djecu čine velik dio mjesnog proračuna, što mnogo znači i malenima i njihovim roditeljima.

– Djeca dobivaju jedan bolji tretman, mogu dobiti kvalitetnije usluge, kvalitetniju hranu za bebe, kvalitetnija kolica mogu se kupiti. Velika je stvar zbog toga što je na otoku sve skuplje i samim time taj novac znači dosta, rekao je za HRT Sebastijan Raljević, otac jednogodišnjakinje.

Još jedan podatak koji se često zaboravlja – otočanima je skuplje baš sve, od osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština do goriva i građevnog materijala. Uz to, sve što se u gradu uzima zdravo za gotovo, poput izvanškolskih aktivnosti za najmlađe, postaje pravi pothvat.

No ipak, u Salima je popriličan broj djece.

– Kad gledamo čisto statistički od 2017. godine se rađa preko deset djece godišnje u općini. Ako gledamo koliko je učenika u osnovnoj školi, u osam razreda osnovne škole samo tri razreda imaju deset i više djece. Mislim da je najveći značaj te potpore da olakša život i djeci i roditeljima i da oni ostanu na otoku, što je cilj te mjere, kazao je Zoran Morović, načelnik općine Sali.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...