Sindikalisti pozvali inspekciju u JVP Zadar, Šoša najavio tužbu protiv njih zbog kleveta

Sva zbivanja oko zadarskih vatrogasaca kulminirala su dopisom javnosti u kojem su predstavnici Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH dramatično naglasili probleme s kojima se zadarsko vatrogastvo navodno susreće.

Tim povodom, danas su u Zadru boravili predstavnici tog sindikata na čelu s predsjednikom Udruge Željkom Blažinovićem.

– Svi ste pratili situaciju u Zadru oko priče da se neće moći djelatnicima isplatiti plaća radi proračuna i problema oko proračuna. To smo riješili, dečki su dobili plaću. Danas smo došli popričati o tome, saslušati njihove probleme kojih ima još dosta, mi ćemo se time još baviti, pratit ćemo situaciju bit ćemo uz njih jer to je naš cilj. Dečki su dalje spremni na razgovore i pregovore pred gradom i s poslodavcem oko kolektivnog ugorova, to je u fazi razmatranja, kazao je između ostalog, Frane Žudić, tajnik Udruge.

Sindikalni predstavnik podružnice Zadar Dino Lilić napomenuo je kako je želja svih da se riješe ti ugovori, da se zajedničkim snagama radi na promoviranju boljih radničkih prava i plaća. Zahvalio se i Udruzi na pomoći koju su im pružali.

– Došli smo dati podršku našim vatrogascima grada Zadra gdje bi oni trebali potpisati kolektivni ugovor jer to je konačno rješenje ove situacije ovdje u Zadru. Jer ovo sve skupa, plaća bude-ne bude, prepucavanje unutar lokalne zajednice, vatrogasci se ne bi s tim trebali niti malo zabavljati jer te lokalne političke probleme bi trebali rješavati političari. Probleme vatrogasca bi trebali rješavati profesionalni vatrogasci koji su i nositelji struke u vatrogastvu, napomenuo je između ostalog, predsjednik Udruge Željko Blažinović.

Obzirom da je ova Udruga autor dopisa, predstavnici medija tražili su konkretne potvrde onog što je navedeno u istom. Primjerice, u dopisu su naveli lošu osobnu opremu vatrogasca, kamione koji se pale na žice, a na nekima su gume stare 20 godina, kao i to da su rađene greške pri obračunu plaća čime je jedan zaposlenik u dvije godine oštećen za više od 16 tisuća kuna.

– Ja konkretno nisam dobio prijavu točno što ne valja, da kažem da ne valja taj kamion, ovaj kamion, da tamo ne valja guma. Rečeno je da je stanje loše, da je stanje postrojbe loše, da je stanje vozila loše. Sutra je najavljena inspekcija, komentirao je te navode tajnik Žudić.

O navedenim optužbama ove udruge oglasio se i zapovjednik JVP Zadar, Željko Šoša, koji je predstavnike medije pozvao u prostore JVP-a odmah po završetku presice sindikalista.

– Rekli su da su se oni izborili za plaće kod gradonačelnik što je laž i podvala jer smo išli na sastanak kod gradonačelnika, ja i moj zamjenik zajedno s dva sindikata.  Međutim, kad je gradonačelnik obećao da će plaća biti, da sve ide,  postavljala su se pitanja, gradonačelnik je na sve pristao jer je kolektivni ugovor trebalo nešto iskorigirati. Kad su vidjeli da je sve spremno, digli su se i rekli nemamo što razgovarati, plaća je u petak, mi idemo u prosvjede, prepričava Šoša.

Ono na što je iznimno ogorčen su upravo navodi u spomenutom dopisu koji je okarakterizirao kao blaćenje ove vatrogasne postrojbe za koju svi Zadrani jako dobro znaju koliko je spremna i sposobna u svakom trenutku.

– Što se tiče napisa u sredstvima priopćavanja proteklih tjedana, smatram da je cilj Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH isključivo politiziranje i neosnovano blaćenje ove postrojbe u svrhu nekih političkih interesa, a ne boljitka profesionalnih vatrogasaca. Naime, navodi pojedinaca i određenih organizacija o tome da u JVP Zadar imamo najmanje plaće u RH, o tome da vatrogasci ne mogu ići na bolovanje, da sami kupuju opremu i da se vozila pale na žice itd., obične su laži i klevete koje nanose štetu ovoj postrojbi te najavljujem da će pojedinci biti kažnjeni sukladno svim našim pravilnicima i zakonima RH, a protiv Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca ću podignuti i tužbu u ime JVP obzirom da su nanijeli štetu, da u nijednom momentu nisu pitali mene kakvo je stanje, ali su govorili napamet, decidiran je bio Šoša u svom obraćanju te nastavio:

– Radnopravni status vatrogasaca JVP Zadar određen je kolektivnim ugovorom i Zakonom o vatrogastvu te je predmet kontinuirane rasprave i napora da se njihova prava i obveze reguliraju na razini osnivača, odnosno cijele Hrvatske na način da se uvijek može bolje i više, ali o tome trebaju svi sjesti za stol, a ne razgovarati putem ulice. 

Pri tom je mislio na sindikalne predstavnike koje je prozvao za politiziranje iako ih je zvao na razgovor. Ovdje nema mjesta politici, samo struka je bitna, tvrdi Šoša.

U konačnici, Šoša je pozvao na borbu za veće plaće kroz pregovore o kolektivnom ugovoru te je pozvao da zadarsku vatrogasnu postrojbu posjete sve inspekcijske službe jer nemaju što kriti.

Također, građanima je poručio da mogu biti sigurni jer je spremnost vatrogasaca na najvišoj mogućoj razini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...