Skočio broj bankara u EU čija su godišnja primanja veća od milijun eura

Broj bankara u EU s godišnjom zaradom većom od milijun eura skočio je za više od 40 posto u 2021. zbog premještanja službenika iz Londona nakon Brexita i intenzivnijeg trgovanja, objavila je EBA.

Prema podacima Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), broj bankara u EU27/EEA koji zarađuju više od milijun eura godišnje povećao se u 2021. za 41.5 posto, na 1957, dosegnuvši najvišu razinu otkada su se 2010. počeli prikupljati podaci.

Većina bankara s visokim primanjima, njih 1516, primila je iznose unutar platnog razreda od milijun do dva milijuna eura, s tim da u najvišem platnom razredu dosežu raspon od 14 do 15 milijuna eura, objavila je EBA.

Izuzetak samo Lihtenštajn

Uz izuzetak Lihtenštajna, porast broja bankara s visokim primanjima zabilježen je u svim državama članicama, dok iz Hrvatske, Islanda, Latvije i Litve nije bilo podataka da je netko od bankara dosegnuo tu razinu u posljednjim godinama.

– Rast (broja bankara s godišnjom zaradom većom od milijun eura) povezan je s ukupnim dobrim rezultatima institucija, posebno u području investicijskog bankarstva te trgovanja i prodaje, s kontinuiranim premještanjem zaposlenika iz Britanije u EU i povećanjem opće razine plaća, stoji u priopćenju EBA-e.

Više od 70 posto povećanja pripisuje se rastu broja bankara s visokim primanjima u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, ističe EBA izdvojivši među razlozima i inflaciju. U Italiji je njihov broj u odnosu na 2020. uvećan za 88 posto, u Francuskoj za 63, a u Španjolskoj za 73 posto, pokazuje izvješće EBA-e.

Najbolje plaćeni bankari i dalje u Njemačkoj

Inflacija je u EU krajem 2021. dosezala 5.3 posto i bila je za pet postotnih bodova viša nego godinu dana ranije. Paralelno inflaciji, troškovi rada u četvrtom kvartalu 2021. uvećani su 2.3 posto, navodi EBA.

Njemačka i dalje ima najviše najbolje plaćenih bankara, njih 589, otprilike trećinu ukupnog broja. Slijede Francuska i Italija, s 371 odnosno 351 visokoplaćenim bankarom, odnosno udjelima od 19 i 18 posto.

Uoči odlaska Britanije iz Europske unije, mnoge banke koje su koristile London kao bazu za pružanje usluga klijentima u Uniji morale su otvoriti ogranke u državama Unije, poput Njemačke, Francuske i Irske, ili proširiti postojeće kako bi izbjegle prekide u pružanju usluga korisnicima. Europska središnja banka (ECB) tražila je od njih da se pobrinu da imaju dovoljno zaposlenika, navodi Reuters.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...