Skočio broj bankara u EU čija su godišnja primanja veća od milijun eura

Broj bankara u EU s godišnjom zaradom većom od milijun eura skočio je za više od 40 posto u 2021. zbog premještanja službenika iz Londona nakon Brexita i intenzivnijeg trgovanja, objavila je EBA.

Prema podacima Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), broj bankara u EU27/EEA koji zarađuju više od milijun eura godišnje povećao se u 2021. za 41.5 posto, na 1957, dosegnuvši najvišu razinu otkada su se 2010. počeli prikupljati podaci.

Većina bankara s visokim primanjima, njih 1516, primila je iznose unutar platnog razreda od milijun do dva milijuna eura, s tim da u najvišem platnom razredu dosežu raspon od 14 do 15 milijuna eura, objavila je EBA.

Izuzetak samo Lihtenštajn

Uz izuzetak Lihtenštajna, porast broja bankara s visokim primanjima zabilježen je u svim državama članicama, dok iz Hrvatske, Islanda, Latvije i Litve nije bilo podataka da je netko od bankara dosegnuo tu razinu u posljednjim godinama.

– Rast (broja bankara s godišnjom zaradom većom od milijun eura) povezan je s ukupnim dobrim rezultatima institucija, posebno u području investicijskog bankarstva te trgovanja i prodaje, s kontinuiranim premještanjem zaposlenika iz Britanije u EU i povećanjem opće razine plaća, stoji u priopćenju EBA-e.

Više od 70 posto povećanja pripisuje se rastu broja bankara s visokim primanjima u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, ističe EBA izdvojivši među razlozima i inflaciju. U Italiji je njihov broj u odnosu na 2020. uvećan za 88 posto, u Francuskoj za 63, a u Španjolskoj za 73 posto, pokazuje izvješće EBA-e.

Najbolje plaćeni bankari i dalje u Njemačkoj

Inflacija je u EU krajem 2021. dosezala 5.3 posto i bila je za pet postotnih bodova viša nego godinu dana ranije. Paralelno inflaciji, troškovi rada u četvrtom kvartalu 2021. uvećani su 2.3 posto, navodi EBA.

Njemačka i dalje ima najviše najbolje plaćenih bankara, njih 589, otprilike trećinu ukupnog broja. Slijede Francuska i Italija, s 371 odnosno 351 visokoplaćenim bankarom, odnosno udjelima od 19 i 18 posto.

Uoči odlaska Britanije iz Europske unije, mnoge banke koje su koristile London kao bazu za pružanje usluga klijentima u Uniji morale su otvoriti ogranke u državama Unije, poput Njemačke, Francuske i Irske, ili proširiti postojeće kako bi izbjegle prekide u pružanju usluga korisnicima. Europska središnja banka (ECB) tražila je od njih da se pobrinu da imaju dovoljno zaposlenika, navodi Reuters.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...