Smanjena kazna pripadnicima Armije BiH koji su zlostavljali hrvatske civile

Vrhovni sud Federacije BiH pravomoćno je osudio trojicu bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH na kazne zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim civilima u središnjoj Bosni, koje su tijekom rata zlostavljali i maltretirali te su im prijetili smrću.

U odnosu na prvostupanjsku presudu, koju je izrekao Županijski sud u Travniku, Žalbeno vijeće Vrhovnog suda entiteta Federacije BiH smanjilo je kazne te je na tri godine osudio pripadnika Armije BiH Ismeta Zeca, Hamdu Petaka na godinu i šest mjeseci, a Ejuba Haskića na jednu godinu zatvora.

Prethodno je Županijski sud u Travniku optužene osudio na kazne u rasponu od jedne do četiri godine. Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Petak, Zec i Haskić su u proljeće i ljeto 1993. oko četiri mjeseca nezakonito držali zarobljene hrvatske civile te su ih mučili i zlostavljali.

Oni su zarobljenike odvodili na prisilni rad prijeteći im ubojstvima. U više navrata su zlostavljali zarobljenike i nanosili im teške tjelesne ozljede s posljedicom invaliditeta kod žrtava. Većina zlostavljanih hrvatskih civila bila je iz mjesta Šenkovići, nedaleko od Novoga Travnika u središnjoj Bosni. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe u redovitom postupku, osim pred Ustavnim sudom zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...