Socijalni radnici o brutalnom ubojstvu djeteta: “Važnija su sustavna rješenja, nego individualni lov na krivce.”

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu jučerašnjeg tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na krivce i prije nego što je činjenično stanje uopće utvrđeno.

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem – javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

– Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca, stoji u priopćenju.

Napadi na socijalne radnike

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

– Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu, nadodaje HKSR, pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Obitelj otprije poznata policiji

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoceste, gdje je počinio samoubojstvo. Zagrebačka je policija danas održala konferenciju za novinare o ovom slučaju.

– Obitelj je bila poznata policiji. U tri navrata smo postupali od 2016. do 2020, osumnjičenik je jednom počinio prekršaj, u dva navrata je bio kazneno prijavljen zbog prijetnji povreda prava djeteta. Bio je prepraćen i bio je u zatvoru. Imao je mjere zabrane približavanja i uspostavljanja veze sa žrtvom, ali do ožujka 2021., rekla je Marija Goatti iz PU zagrebačke.

– Ova situacija nas je sve skupa jako uznemirila. Obitelj je godinama bila pod mjerama, bile su mjere iz obiteljsko-pravne zaštite. Jedno dijete je punoljetno, dvoje je maloljetno, počinitelj nije živio s njima, povremeno je dolazio, jedno od djece je počiniteljevo. Dolazio je kontaktirati s djetetom, imao je sudsku odluku, rekla je Drobac iz Centra za socijalnu skrb.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...