Splitu leži Krešin dom, pred 800 gledatelja pobijedili Zadar i zasjeli na vrh ljestvice!

U 15. kolu HT Premijer lige košarkaši Zadra večeras su Dvorani Krešimira Ćosića poraženi od Splita rezultatom 81:84 (25:15, 27:30, 13:18, 16:21). Iako je u prvom pa i početkom drugog poluvremena momčad Danijela Jusupa imala dvoznamenkastu prednost, ovaj put ju nije uspjela sačuvati. Splićani su se vratili u igru i otišlo se u neizvjesnu završnicu u kojoj su gosti bili sretniji i spretniji te tako došli do druge pobjede na Višnjiku ove sezone, nakon one u 5. kolu AdmiralBet ABA lige.

Egal na otvaranju susreta potrajao je nekih sedam minuta, nakon čega se Zadar prvi put odvojio. Žganec i Ramljak vezali su trice, Drežnjak dvije dvice pa su poentirali opet Žganec i Jordano za +10 na kraju prve četvrtine, 25:15.

Foto KK Zadar/Zvonko KUCELIN

Drežnjak je bio najraspoloženiji igrač Zadra i zajedno s Davisom održavao je dvocifrenu prednost na početku druge dionice. Splićane su, u izostanku Dominika Mavre, vukli Amerikanci Shorter i Nelson te Tišma i tako su držali priključak. Ali nisu imali rješenja za Drežnjaka, koji je zabio 17 poena u prvom poluvremenu i uz doprinos Čampare, Božića te posljednji koš Lakića, Zadar je na poluvrijeme otišao s pristojnih +7, 52:45.

Božić i Ramljak još su jednom odveli Zadar na dvocifrenu razliku na početku nastavka, 56:45, no uslijedilo je razdoblje bolje igre gostiju. Opet su povukli Shorter i Nelson pa su im se priključili Kalajžić i Runjić, čijom je tricom Split u 28. minuti prvi put nakon dužeg vremena izjednačio, 60:60. Da Zadar u posljednjih deset minuta ipak uđe s minimalnom prednošću pobrinuli su se Drežnjak i Božić koševima za 65:63.

U završnu dionicu bolje je krenuo Split i u 34. minuti poveo 67:70. Zadrani su s nekoliko brzih napada i kontranapada preokrenuli na 74:70, no Tišma je zabio još jednu važnu tricu za goste, svoju četvrtu. Nešto kasnije Nelson je s nova četiri vezana ponovno donio prednost “žutima”, 76:78 i s tim se rezultatom ušlo u posljednju minutu susreta. Tada se dogodila možda i ključna situacija, kada je Božiću dosuđen nesportski prekršaj u napadu na Tišmi, koji pogađa jedno bacanje za +3.

Foto KK Zadar/Zvonko KUCELIN

Božić je brzim košem smanjio na 78:79, da bi Nelson bacanjima vratio Splitu +3. Opet je Božić krenuo u realizaciju, no ovaj put nije pogodio pa je Nelson novim penalima povisio na +5, 78:83. I još jednom je odgovornost preuzeo Božić te zabio brzi koš-faul za 81:83, osam sekundi prije kraja. Na drugoj strani je na liniju slobodnih bacanja stao Kalajžić, koji je pogodio prvo za 81:84 pa promašio drugo. Zadranima je ostalo dovoljno vremena da dođu do šuta za produžetak. I došli su, ali pokušaj kapetana Ramljaka nije bio precizan i bodovi su otišli put Splita.

Pobjednički sastav predvodi je Tyrell Nelson sa 22 koša, dok je Shannon Shorter zabio 16 uz osam asistencija, Boris Tišma 15, a Lovre Runjić 14. U zadarskim redovima najefikasniji su bili Dario Drežnjak sa 23 koša te Luka Božić s 18. STATISTIKA

– Bez obzira na sve pobjeda Splita je zaslužena. Igrali smo loše, bez energije i s malo raspoloženih igrača. Tražio sam petorku ali nisam mogao naći petorku među igračima koji dijele minutažu. Kad dobijemo utakmicu u regionalnoj ligi u pravilu izgubimo sljedeću. Ne znam je li to zbog potrošnje ili čega ali mislim da smo trebali danas biti bolji – rekao je nakon utakmice Danijel Jusup, trener Zadra.

Osvrt na susret ponudio je i najefikasniji igrač Zadra, Dario Drežnjak.

– Mislim da smo igrali dobro u napadu ali obrana je bila loša u velikoj većini utakmice ito je presudilo. Bila je ovo bitna utakmica ali još uvijek nije sve gotovo što se tiče borbe za jedinicu. Ima još dosta utakmica za igrati do kraja drugog dijela.

S druge strane, u redovima Splita bilo je dosta razloga za zadovoljstvo.

– U prvom dijelu nismo bili energetski dobri da bi mogli parirati Zadru. Jako puno utakmica igramo i mi i oni i vidjelo se da fali energije. U drugom smo se poluvremenu uspjeli podići u tom segmentu i uspjeli smo doći do slavlja. – Srđan Subotić, trener Splita.

– Natjecateljski vrlo jaka utakmica kao i svaka sa Zadrom. Izvukli smo je timski i čestitam Zadru na dobroj borbi. Nema vremena previše za slavlje jer se okrećemo sljedećoj utakmici protiv FMP-a u ABA ligi – kazao je centar Splita, Josip Jukić.

U HT Premijer ligi Split sada ima omjer 12-3, Zadar i Cibona po 11-3, a Cedevita i Šibenka po 11-4. U sljedećem kolu 20. siječnja Zadrani gostuju kod Furnira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...