Stiže novi udar na džepove jer ove namirnice gotovo nema u skladištima: “Samo im je nebo granica. Derat će sada cijenu!”

Nakon uvođenja eura građani se žale na visoke cijene, a uskoro bi mogao doći i novi udarac po džepu. Za mjesec dana više neće biti domaćega krumpira, skladišta su gotovo prazna, a uvozni krumpir sigurno neće biti jeftiniji od domaćeg.

U Belici, općini koja proizvodi najviše krumpira u Hrvatskoj suša je odnijela 50 do 60 posto prinosa, a kako je riječ o namirnici u kojoj hrvatska obično ima možda i najveću samodostatnost – stvari su došle na naplatu. Tek je siječanj, a palete u kojima bi trebali biti krumpiri su prazne.

Oko 200 tona ostalo u skladištima

“Jako su male količine domaćeg krumpira. Kada bi sada prekinuli uvoz, ostali bismo bez našega krumpira u roku od dva tjedna”, rekao je za RTL Danas Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Čak je i trgovačkim lancima ove godine bilo u interesu nabavljati i prodavati domaću robu.

“Ukupno smo uskladištili oko 1700 tona i sada je ostalo unutra oko 200 tona. Očekujem da će kroz mjesec dana sve otići”, kazao je voditelj skladišta, Petar Glumac.

Cijena krumpira će skočiti

Zapadne zemlje poput Francuske i Njemačke još su gore prošle u suši, a troškovi proizvodnji bili su im i veći, prenosi Net.

“Naravno da se hrvatsko uzima jer je hrvatsko bilo jeftinije, a naša cijena rinfuze u skladištima je bila dvije i pol kune, što znači da se na tržištu moglo naći od 2.80 do tri kune, pakirana roba od 10 kila. A uvozna roba sada… Samo im je nebo granica. Derat će sada cijenu i cijena će vjerojatno skočiti jako gore”, rekao je Mesarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...