Stiže zahlađenje, snijeg u nizinama i na obali. Evo kad i gdje će ga biti najviše

Hrvatsku danas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme s povremenom kišom, uglavnom na Jadranu, gdje kiša može biti i obilnija praćena grmljavinom, a u gorskim će područjima biti susnježice i snijega, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Umjeren, na Jadranu i u gorju jak jugozapadni i južni vjetar poslijepodne će postupno slabjeti. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 10 do 15, a u gorju između 5 i 8 Celzijevih stupnjeva, piše Index.

Od sutra snijeg

Sutra će biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s oborinama, češćim na Jadranu i uz njega. Uz kišu će u unutrašnjosti padati i snijeg, uglavnom u gorju, a uz postupni pad temperature zraka tijekom dana sve češće i u nizinama, čak i ponegdje uz obalu sjevernog Jadrana.

Na kopnu će puhati slab i umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu južni i jugozapadni vjetar koji će na sjevernom dijelu okrenuti na istočnjak i buru te jačati. Najniža temperatura zraka od -2 do 2, duž obale od 4 do 9, a najviša dnevna od 2 do 7 na kopnu te između 8 i 13°C na moru.

Od petka jače zahlađenje i sve više snijega

I idućih dana bit će umjereno i pretežno oblačno uz povremenu kišu, na kopnu i snijeg, vjerojatniji u petak i subotu uz jače zahlađenje. Susnježice i snijega može biti i na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu te u Istri.

U četvrtak će na kopnu zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu jaka bura, dok će se u Dalmaciji zadržati jugozapadnjak. U petak će vjetar jačati, osobito u gorju, a bura će se sa sjevernog Jadrana postupno proširiti i na Dalmaciju te će u subotu biti jaka i olujna. Temperatura zraka u postupnom padu.

HAK: U prekidu trajektne linije

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sav promet, poručuju iz Hrvatskog autokluba (HAK), no vozače pozivaju na oprez zbog mokrih i skliskih kolnika te snijega.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a u Gorskom kotaru i Lici mjestimice ima razmočenog snijega na cestama. Zbog niskih jutarnjih temperatura moguća je poledica, a ponegdje u unutrašnjosti magla smanjuje vidljivost.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u Lici na županijskoj cesti 5203 Srb-Otrić i 5217 Bruvno-Mazin te na lokalnim i županijskim cestama na području Donjeg Lapca.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Sumartin-Makarska te katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Korčula-Hvar-Split i Jelsa-Bol-Split.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Zbog promjene vremena, Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

“Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovica bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu, stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske.

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra – juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovici biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede, kada raste vjerojatnost za buru, i u tim će predjelima biti hladnije.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...