Što donosi program Narodnog muzeja Zadar u sklopu Noći muzeja?

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat.

U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružio se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

IZLOŽBE

–  Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače

Postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kustoska koncepcija: Branko Franceschi, organizacija: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zadar – UO za kulturu i šport, Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Muzej partner: Narodni muzej Zadar.

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, a atrij je posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.

– Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

Na izložbi su izložene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja.
Znakovlje, odore i ostali predmeti prikazani na izložbi dio su kolekcije gospodina Tomislava Lonića koji godinama skuplja razne predmete i priče vezane uz Domovinski rat i hrvatske branitelje. Svaki predmet na izložbi ima nekoliko života; uporabni za vrijeme Domovinskog rata, život kao dio kolekcije koja čuva uspomenu na iznimno teško razdoblje hrvatske povijesti te život kao predmet izlaganja i prenošenja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske.

Vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem ″Vojne oznake Bibinje″ 20-22h

– Izložba  Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni  koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

Izložba je osmišljena  kao  priča o kazališnim  kostimima i  maskama povezanim s likovima Commedie dell’arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinella, Arlecchino i  Colombina kao preteča svih  komičnih slugu, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama i u maškarama danas. Naglasak je stavljen na razvoj likova i njihovu transformaciju u likove: Pierrota i Colombine;Klauna i Balerine. Izložbom predstavljamo kazališne kostime, skice i fotografije, interpretirane ili original likove Commedie dell’arte: Pulcinella,  Arlecchino i Colombina  iz različitih predstava, kostimografkinje Marije Šarić-Ban. Bit će izložene i maske oblikovane na stručnim radionicama izrade Maske posebno osmišljenim za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u suradnji s njihovim profesoricama: Kate Prskalo, Sandra Bačić i Vilma Mazija. Izložbi će biti pridruženi i novi radovi koje će realizirati polaznici na ovogodišnjim radionicama Maske. Ovom edukativnom izložbom uz radionicu dajemo mogućnost sudionicima radionica i posjetiteljima muzeja da se upoznaju s kazališnim kostimom i maskom, likovnom i scenskom umjetnosti, na koji način tematizirati masku i kostim i kao kostim za maškare, kako kostim i maska funkcioniraju kao muzejski predmet – izložak, kako osmisliti i oblikovati masku/lik i kako nastaje izložba od ideje do realizacije. Izložbom tematiziramo muzej kao mjesto čuvanja i izlaganja, mjesto susreta, izmjenjivanja iskustava i prenošenja znanja.

– Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

Izložba govori o šest povijesnih razdoblja u gradu Zadru. One su tragovi, segmenti povijesnog mozaika s kojima se nastojalo dočarati ono što je u našem Gradu postojalo i sve ono što je zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika kroz povijest stizalo u grad. Šest salonskih priča je naslov ambijenata složenih u povijesni kontekst i cjeline. Fundus koji je predstavljen u postavu nije došao s jednog mjesta, on je sakupljan bilo iz Sabirnog centra, bilo otkupom ili donacijama. Za razliku od muzeja koji imaju u svom fundusu čitave cjeline zbog ratnih razaranja Zadra (ponajviše u Drugom svjetskom ratu) vrlo malo je cjelina koje su kao takve došle u posjed Narodnog muzeja Zadar. S druge strane prostor za izlaganje zbog svoje povijesne i kulturne važnosti također je poput eksponata te smo i njega nastojali valorizirati. Stoga se činilo najsretnije rješenje da umjesto školskih naslova Salon baroka, Salon klasicizma itd. salone imenujemo po povijesnim događanjima i eksponatima koji se u njima nalaze.

– Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

– Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

U Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima. Izložba će biti postavljena povodom Noći muzeja, a moći će se pogledati sve do 3. veljače 2023. godine te će biti popraćena istoimenom radionicom za djecu u prostoru knjižnice. Ovo je prva u nizu izložbi u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

– Izložba fotografija autora Miljenka Domijana Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Gradska loža.

Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, a svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.

– Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Etnološkom odjelu NMZ predstavljeno je  18 tapiserija i dio dokumentacije vezan uz umjetnički rad bračnog para Tomljanović. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspirirana je velebitskom prirodom, Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, Kršćanska tematika, Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski  film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

RADIONICE

– Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h. Organizatori: Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ. Radionica je primjerena svim dobnim skupinama. Voditeljice radionice: Lucija Sekula, Marija Šarić Ban.

– STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20:15 – 21:30h. Organizatori: Pedagoška služba NMZ  i Tinker labs Zadar. Voditeljica radionice: Ružica Gašparović Fantov.

– Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače. Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18h i u 19h.  Kroz male plesne sekvence i koreografije djeca će istraživati različite plesne tehnike i čaroban svijet muzeja. Organizator: Pedagoška služba NMZ, voditeljica radionice: Ivona Kovačević.

– Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18:00 – 19:00h, organizator Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

Radionica Ljepotica i zvijer namijenjena je djeci te je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru knjižnice. Uz čitanje slikovnice ″Ljepotica i zvijer″, djeca će se upoznati s originalnom, ali i onim kasnijim verzijama bajke. U kreativnom dijelu radionice izrađivat će se straničnik (bookmarker) origami tehnikom te potom rješavati tematski kviz. Radionicu vode knjižničarke Eva Domijan i Martina Sterle.

PERFORMANS

– Pierrot; Izložba kroz pokret u 20:30 h, atrij Kneževe i Providurove palače

Performativna izvedba Zadarskog plesnog ansambla. Umjetničkim performasom ZPA će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski. Idejni i stručni koncept: Marija Šarić-Ban kustosica NMZ. Koreografija performansa: Sanja Petrovski, Natali Perić, Patricija Gospić. Trajanje performansa: 15 min.

PROJEKCIJE

– Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća

Koncertna dvorana braće Bersa (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar.

Zadarska salonska glazba 19. stoljeća projekt je muzikologinje dr. sc. Katice Burić Ćenan u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, kojim se nastoji popularizirati i revitalizirati vrijedna zadarska glazbena baština tog perioda.

Radi se o djelima zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driolija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija. Skladbe ovih zadarskih profesionalnih glazbenika za njihova su života, i godinama poslije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina – skladbe Salghetti-Driolija tiskane su kod najpoznatijih milanskih nakladnika, a izvodile su se u Italiji i Americi; opera La madre slava Nikole Strmića praizvedena je u Trstu, a o njoj su pisale hrvatske, talijanske i njemačke novine; Antonio Pini-Corsi, inače jedan od najboljih svjetskih komičnih bas-baritona krajem 19. stoljeća, kojega je i Giuseppe Verdi tražio da mu pjeva na premijeri posljednje opere (Falstaff), bio je veliki prijatelj Enrica Carusa koji je jednu njegovu pjesmu snimio i popularizirao diljem svijeta.

Djela zadarskih skladatelja izveli su zadarski umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, te zadarski zet, violinist Marco Graziani, a uz nekoliko gostujućih glazbenika: baritona Matije Meića, tenora Roka Radovana te pijanista Marijana Đuzela.

– Projekcija programa za djecu Karneval životinja

Multimedijalna dvorana (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar.

Nakon višegodišnjih uspješnih izvedbi Petra i vuka, Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar 2022. godine započeli su s novim programom za djecu. Riječ je o Karnevalu životinja, poznatom glazbenom djelu za koje je francuski skladatelj Camille Saint-Saëns inspiraciju našao u veličanstvenoj priči iz Starog zavjeta – Noinoj arci. Svaki stavak posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja: Kraljevski marš lava, Kokoške i pilići, Mazge, Kornjače, Slon, Klokani, Akvarij, Kukavica na kraju šume, Ptičji kavez, Labud…

PROGRAM JEDNA DONACIJA I JEDNA PROJEKCIJA U NOĆI MUZEJA

– Predstavljanje slike Giovannia Marinonia – Dominikanski fratar i predstavljanje dokumentarnog filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije 19h – Kneževa palača, Svečana dvorana na prvom katu

NFCACF (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) darovala je odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar sliku Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, dimenzija 112.4 x 47 cm koja će ovom prilikom prvi put biti prezentirana javnosti. Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije redatelja Branka Ivande također će se predstaviti prije same projekcije.

– Projekcija filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, 20h  – Polivalentna dvorana Providurove palače.

Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

PROJEKT MUZEJ U ŠKOLI- BAŠTINA I KULTURA MIRA

Naslov događanja: Manifestacija Zadarski mir (deset godina obilježavanja manifestacije)

Mjesto događanja OŠ Zadarski otoci Zadar, Trg Damira Tomljenovića Gavrana 2, 17:00h

Program:

– Izložba fotografija manifestacije Zadarski mir

– Uprizorenje potpisivanja mirovnog ugovora

– Prezentacija tradicijskih i viteških igara DFS “Donatići”

– Vitezovi Vranski; vitez Ante Šarić

– ZADARSKA ALKA – najstarija viteška kopljo-igra na istočnoj obali Jadrana, turnir, vojvoda: Tomislav Klarica, alajčauš: Slobodan Mijolović, predsjednik Časnog suda: Mile Nimac

Narodni muzej Zadar u suradnji s OŠ Zadarski otoci (ravnatelj škole: Davor Barić, koordinatorica, voditeljica Muzeja u školi: Anamarija Botica Miljanović, muzejska pedagoginja: Lucija Sekula).

KNJIŽNICA U NOĆI MUZEJA

Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača), 18:00 – 22:00h

– Naj knjiga Noći muzeja – posjetitelji biraju najbolju knjigu od ponuđenih, prema zadanim kriterijima

– O muzejima – izlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice

Ususret Noći muzeja, a vezano za temu Muzeji su važni!, poslušajte mišljenja naših posjetitelja/suradnika/kolega na društvenim mrežama Narodnog muzeja Zadar i II Palače jesu li i njima (i zašto) muzeji važni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...