Sve fiat valute, uključujući i euro, čeka ista sudbina; Dva su načina na koja mogu u potpunosti prestati vrijediti

Unatoč svemu, Hrvati i dalje imaju povjerenje u euro i njegovu opstojnost. To potvrđuje činjenica dana bankovnim računima ukupno drže oko 30 milijardi eura.

Svaka valuta u današnjem svijetu spada u skupinu takozvanih fiat valuta, nazvanih tako po latinskoj riječi fiat koju bismo na hrvatski jezik mogli prevesti frazom “neka tako bude”.

Moderne valute, u koje spadaju euro i dolar, tako nazivamo zato što njihova vrijednost ne proizlazi iz realne imovine poput zlata, već one vrijede zato što središnje banke i državni zakoni kažu da vrijede.

Povjerenje građanstva u takve valute ne dolazi iz vjerovanja u njihovu intrinzičnu vrijednost, već isključivo iz državne garancije. No, postoje periodi kad to povjerenje dolazi u veliko iskušenje.

Postoje dva načina na koja fiat valute mogu u potpunosti prestati vrijediti, a povijest je puna takvih primjera. Prvi je način ukidanje valute državnim dekretom, a na taj način ukinute valute u pravilu zamjenjuju neke nove valute.

Najnoviji je primjer hrvatska kuna, valuta koju smo koristili manje od 30 godina i koja se pridružila hrvatskom i jugoslavenskom dinaru u povijesnim knjigama. Uvođenjem eura, početkom ovog stoljeća dekretom su ukinute brojne slavne europske valute, poput francuskog franka, talijanske lire i njemačke marke.

Drugi način na koji fiat valute mogu prestati vrijediti jest gubitak vrijednosti uslijed visoke i ustrajne inflacije. Iako mnogi inflaciju promatraju kroz prizmu povećanja cijena u gospodarstvu, zapravo se radi o gubitku vrijednosti valute u kojoj se cijene izražavaju.

Takav gubitak vrijednosti je polaganiji od onog uzrokovanog državnim dekretom, ali je zapravo znatno štetniji za obične građane jer s padom vrijednosti valute, pada i vrijednost cjelokupne novčane štednje u toj valuti. Svi znamo za najpoznatije primjere takvih inflacija u povijesti, a oni stariji se sjećaju i visoke inflacije u bivšoj državi 80.-ih godina te u Hrvatskoj početkom 90.-ih godina prošlog stoljeća, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...