Svjetski gospodarski forum u Davosu postao nova tema teorija zavjere, šire se brojne dezinformacije

Svjetski gospodarski forum u Davosu u švicarskim Alpama, na kojem se okupljaju šefovi država i poslovni čelnici, idealna je tema za teoretičare urota koji šire teoriju o elitnoj kabali koja vlada svijetom. Slavne osobe, milijarderi i svjetski čelnici okupili su se ovaj tjedan u Davosu kako bi razgovarali o najtežim problemima s kojima se suočava čovječanstvo – od rata u Ukrajini do klimatskih katastrofa i čak prijetnje dezinformacija.

No sam godišnji skup postao je inspiracija za širenje laži, kao što je tvrdnja da Svjetski gospodarski forum (WEF) želi da ljudi jedu kukce umjesto mesa kako bi se ublažilo prehrambenu nesigurnost.

Takve teorije raspiruje, po mišljenju promatrača, dogovaranje poslovnih čelnika iza zatvorenih vrata, trajna karakteristika WEF-a koja podupire uvjerenje da ga vodi tajnovita kabala koja djeluje u privatnom interesu pod izgovorom da rješava javne probleme.

– Svjetski gospodarski forum meta je dezinformacija jer zauzima jedinstveno mjesto u javnoj svijesti – ondje se okupljaju najmoćniji i najutjecajniji politički i gospodarski akteri, rekao je Michael W. Mosser, profesor međunarodnih odnosa na Teksaškom sveučilištu u Austinu.

– WEF-ova netransparentnost, zajedno s uvjerenjem da je gospodarska globalizacija pozitivna za čovječanstvo, pretvara ga u metu optužbi da je izgubio osjećaj za ‘obične’ ljude, rekao je Mosser.

“Gromobran”

AFP-ovi stručnjaci za provjeru činjenica nedavno su razotkrili lažne objave na društvenim medijima u kojima se tvrdilo da je WEF objavio priopćenje u kojem je podržao pedofiliju, što je glasnogovornik foruma ocijenio čistom izmišljotinom.

U nekim se objavama također lažno tvrdilo da je WEF pozvao da se “pobije milijune pasa i mačaka širom svijeta” u sklopu borbe protiv klimatskih promjena. Val dezinformacija, koje su po promatračima nekoć bile ograničene na radikalnu manjinu, počeo se širiti internetom zbog očitih pokazatelja da se globalna nejednakost pogoršava.

Od 2020. imovina milijardera raste za 2.7 milijardi američkih dolara na dan iako je inflacija progutala dio plaća najmanje 1.7 milijardi radnika širom svijeta, po izvješću nevladine organizacije Oxfam objavljenom na dan otvaranja foruma u Davosu.

– Davos spada među okupljanja najvišeg profila u svijetu i normalno je da će poput gromobrana privlačiti sve koji su nezadovoljni sadašnjim statusom quo, bilo realnim, poput nejednakosti, ili imaginarnim, poput cjepiva, rekao je Danny Rogers, suosnivač neprofitne organizacije Globalni indeks dezinformacija.

Lažni sadržaji “često iskorištavaju niz postojećih urota koje se temelje na sličnom nepovjerenju u vladu, znanost i druge demokratske institucije”.

“Savršena meta”

Elitistička priroda foruma, za koji mnogi poslovni čelnici plaćaju desetke tisuća dolara da bi na njemu sudjelovali, od kojih neki dolaze privatnim zrakoplovima, ne mareći za emisije stakleničkih plinova, produbljuje to nepovjerenje.

– WEF je savršena meta (za dezinformiranje) – jako skup za sudjelovanje, samo uz pozivnicu, rekla je Claire Wardle sa Sveučilišta Brown. – Odvija se poput onoga što čini temelje svake teorije urote, a to je da svijet kontrolira tajna elita kojoj vi ne pripadate.

To je očito u sarkastičnim memovima, uključujući jedan koji prikazuje tipičan obrok u Davosu – osobu nadvijenu nad zdjelicu novčića s velikom žlicom u ruci. Mnogi teoretičari urote spominju i Veliki reset, temu WEF-a 2020. povezanu s pandemijom covida-19, što smatraju planom globalne elite za kontrolu nad svijetom.

Jedna sjednica WEF-a o “očitoj i aktualnoj opasnosti dezinformacija”, kojoj su nazočili mediji, uključujući izdavača New York Timesa, i sama je postala meta teoretičara urote.

Rasprava o dezinformiranju, po jednom konzervativnom podcastu, bila je zamišljena kao kritika prava javnosti da kritizira WEF-ovu agendu.

– Neutemeljene izjave i teorije urote zamijenile su razum fantazijom, rekao je Yann Zopf, WEF-ov direktor za medije. – S obzirom na sve veće strahove zbog troškova života – koje pogoršavaju pandemija i energetska kriza – sada je važnije nego ikad odlučno se obračunati s dezinformacijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...