Talibani ipak dopustili ženama da rade za nekoliko humanitarnih organizacija

Nekoliko humanitarnih organizacija u Afganistanu nastavilo je s dijelom aktivnosti nakon što su talibani dopustili da žene rade u nekim područjima kao što je zdravstvo.

Međunarodni spasilački odbor (IRC), Spasite djecu i CARE objavili su ovaj tjedan da ponovno provode neke programe, uglavnom na području zdravstvene skrbi i prehrane.

Talibanska vlada prošli je mjesec naredila lokalnim i stranim humanitarnim organizacijama da zabrane rad ženama do daljnjega.

Mnoge nevladine organizacije suspendirale su zbog toga svoje aktivnosti uz objašnjenje da im trebaju žene kako bi doprle do žena u toj konzervativnoj zemlji.

– Prošli tjedan ministarstvo javnog zdravlja obavijestilo nas je da žene koje rade na području zdravstva i asistentice u uredu mogu nastaviti raditi. IRC je zato ponovno pokrenuo zdravstvene i prehrambene usluge putem svojih statičkih i mobilnih timova u četiri pokrajine, rekla je glasnogovornica IRC-a Nancy Dent.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva javnog zdravlja rekao je Reutersu da nisu obustavili nikakve aktivnosti na području zdravstva.

– Zbog nesporazuma su obustavili zdravstvene usluge i sada su ih ponovno pokrenuli, rekao je.

Organizacija Spasite djecu rekla je da je ponovno pokrenula manji broj aktivnosti na području zdravstva i prehrane te neke obrazovne programe, za koje su dobili jasna jamstva od vlasti da žene mogu sigurno raditi, ali uz napomenu da je to jako ograničeno.

– Aktivnosti koje ponovno pokrećemo pružit će vitalnu pomoć, ali one su samo vrh ledenjaka onoga što je potrebno, rekla je glasnogovornica organizacije Samantha Halyk.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...