Trebaju li se Zadrani pribojavati nestašice antibiotika i poznatih lijekova za viroze? Čolak: “Postoje alternative za one lijekove koji su popularni”

Prema HLAMED-ovoj listi u Hrvatskoj je zabilježena nestašica čak 17 lijekova.

U ljekarnama tako nema Neofena, Klavocina, Maxflua, Coldrexa pa čak ni najkorištenijih kapi za nos.

Božo Čolak, ravnatelj Ljekarni Zadar odgovara nam kakvo je stanje s opskrbom na zadarskom području.

Kod nas je situacija prilično dobra u odnosu na manje ljekarne koje imaju i manje prometa. Mi dobivamo više preparata i lijekova i snabdjeveni smo prilično dobro, osim s onim što se trenutno stvarno ne može dobiti i nabaviti, a tu smo nemoćni. No, što god da se nađe na tržištu, mi pokupimo i snabdijevamo svoje pacijente. Koliko možemo trudimo se da budu zadovoljni. Ako se i dogodi da nekog lijeka nema, jednostavno ga ne možete naći, ima paralela. To vam je sličan lijek za istu terapiju, samo od drugog proizvođača. Dakle, nije nestašica supstance za sve, nego pojedinih lijekova koji na koncu imaju alternativu, umiruje Čolak.

Godine nošenje maski oslabile su prirodnu otpornost organizma, pa se ove zime teže borimo s respiratornim infekcijama koje su u opticaju. Oslabljenom organizmu koji se dugo vremena nije imao prilike “boostati”, sve češće treba pomoć u vidu antibiotika.

I Hrvatska je pod takozvanom trostrukom epidemijom. Istovremeno haraju korona, gripa i respiratorni sincicijski virus, a najčešće izdavanih antibiotika poput Klavocina, nema.

Nemamo problema sa svim antibioticima, samo s pojedinim. Nastojimo ih imati i čim se ukaže šansa, kupujemo ih. Međutim, ono čega nema, nema. No, ponavljam, uvijek postoje druge varijante onog lijeka koji je možda popularniji i ljudima poznatiji, kazuje Čolak uz poruku da nema bojazni da će bolesna osoba ostati bez terapije.

Situacija je pod kontrolom.

Ne, zasad još ništa nije alarmantno. Mislim da do toga neće ni doći. No, ipak je to pitanje proizvođača, ne nas, zaključuje Čolak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...