Trgovački lanac kažnjen s više od 13 tisuća eura zbog kokošjih jaja

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je u utorak da je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila Trgocentar, trgovački lanac iz Zaboka, sa 100.000 kuna (13.272,28 eura).

Regulatorna agencija, naime, u upravom postupku pokrenutom po službenoj dužnosti, utvrdila je da je Trgocentar iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse svom dobavljaču svježih konzumnih kokošjih jaja.

Tako je u razdoblju od 20. siječnja do 20. srpnja 2022. Trgocentar plaćao tom dobavljaču u rokovima duljim od zakonom propisanih 30 dana za plaćanje pokvarljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, i to u odnosu na 62 od analiziranih 66 računa.

AZTN je naveo i da je kaznu od 13.272,28 eura utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti, među kojima ističe da su uzeti u obzir navodi i dokazi Trgocentra o prekidu protupravnog postupanja i plaćanju računa tom dobavljaču u zakonom propisanom roku u razdoblju nakon pokretanja upravnog postupka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...