Trgovine ne žele uzeti novčanicu od 200 ili 500 eura? HNB tvrdi: “Trebali bi, ali ne postoji propis koji na to obvezuje.”

Neki građani ostali su praznih ruku nakon što su pokušali račun platiti s novčanicama od 200 ili 500 eura u nekim trgovinama zbog, kako javlja Večernji, odluka uprave da se ne prihvaćaju te novčanice.  Hrvatska narodna banka (HNB) navodi kako bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura, pa i najkrupnije novčanice, no ne postoji niti jedan propis koji ih na to obvezuje.

Istaknuli su kako Zakon o uvođenju eura kao službene valute, kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, odnosno, ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca koji zaprima, prenosi 24sata.

– Mišljenja smo da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri plaćanju gotovim novcem, stoji u njihovom odgovoru za Večernji te dodaju da postoje objektivne okolnosti u praksi zbog kojih se od toga može odstupati. Primjerice, nedostatak gotovog novca eura u blagajni za vraćanje, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena i tome slično.

HNB ističe i da postoji jedna zakonska odredba iz Zakona o zaštititi potrošača prema kojoj trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda ako to proizlazi iz “okolnosti slučaja”.  Večernji list navodi kako slično postupaju i trgovci širom Europske unije kada su u pitanju novčanice od 500 eura, a sve češće i 200 eura – mnogi ih odbijaju primiti zbog straha od krivotvorenog novca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...