U adventskom vremenu Zadar posjetilo više turista nego 2019. godine

Brojni koncerti, zabavna događanja, gastronomska ponuda adventskih kućica i blagdanski ukrasi ove su zime pretvorili Zadar u jednu od najčarobnijih adventskih destinacija u Hrvatskoj. Od samog otvorenja s koncertom grupe Dalmatino, preko gledanja utakmica Svjetskog prvenstva, obilježavanja Badnjeg jutra i Božića, dočeka Nove godine, pa do završnog nastupa grupe Kanela, Zadrani su u velikom broju dolazili na Trg Petra Zoranića i Trg pet bunara, koji su im u tom vremenu bili drugi dom.

Da se dobro ne zabavljaju samo domaćini, nego i turisti iz ostatka Hrvatske i inozemstva, moglo se vidjeti već tijekom trajanja Adventa, kada se uz adventske kućice moglo čuti slovenski, njemački, mađarski, talijanski, engleski jezik… Podaci iz eVisitora to su nakon završetka Adventa i potvrdili: ove je godine od 23. studenog do 8. siječnja Zadar posjetilo 17.671 turista, što je 54 posto više nego prošle godine, a oni su tijekom tog vremena ostvarili 45.018 noćenja. Svi su oni u svojim komentarima iskazivali zadovoljstvo što gradom ne vlada „mrtvilo“, dobro su se zabavljali pa čak i pronalazili posebnu čar u našoj domaćoj glazbi.

Turistička zajednica grada Zadra već nekoliko godina promovira Advent kao posebno vrijeme u kojemu se turisti mogu dobro zabaviti u gradu, a rezultati su vidljivi posebice kada se rezultati usporede s inače rekordnom 2019. godinom. Ostvaren je otprilike isti broj dolazaka (98 posto) uz rast noćenja od 11 posto, što znači  da su turisti kada su jednom došli u grad, duže ostajali, odnosno da su bili zadovoljni ponudom. S obzirom na to da ih je velika većina (75 posto) odsjela u hotelima, još jednom se pokazuje da je upravo razvoj visokokvalitetnog hotelskog smještaja ključan u privlačenju turista izvan glavne sezone u sljedećim godinama.

Na sam doček Nove godine (31.12. – 2.1.) na području zadarske turističke zajednice registrirano je 4.265 turista i 7.306 noćenja, što je porast broja turista od 39% i porast noćenja od 26% u odnosu na prošlu godinu, najviše iz Slovenija i Austrije. Svi oni ponijeli su u svoje zemlje dojmove o posebnom zadarskom Adventu, koji će se bez sumnje u sljedećim godinama i još jače razvijati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...