U Općini Kali prijevremeni izbori, nije prihvaćen proračun za 2023. godinu

Nova godina nije dobro počela za Općinu Kali. Naime, čekaju ih prijevremeni izbori, a razlog je neprihvaćanje proračuna za 2023. godinu.

Potvrdili su to predsjednik i potpredsjednik Općinskog vijeća Duško Vidov (SDP) i Marko Kolega (HDZ), prenose agencije.

“Prijedlog proračuna za 2023. godinu dobili smo 10. prosinca, tri dana prije sjednice Općinskoga vijeća, dakle, bez mogućnosti da podnesemo amandmane, bez javne rasprave i bez e-savjetovanja”, rekao je Kolega.

Analizirajući takav prijedlog netransparentnog proračuna, istaknuo je Vidov, naišli smo na mnogo nerealnih prihoda i rashoda.

“Tome treba dodati i zaduživanje kod banke za više od 1.100.000 eura, a još nije vraćen kredit od 1.800.000 kuna iz 2021. godine. Takve promašaje u prijedlogu proračuna nismo mogli prihvatiti i prijedlog proračuna je odbijen”, rekao je Vidov.

Istaknuo je kako im nije bio cilj a priori rušiti proračun, nego općinskome načelniku Bruni Mišlovu (Nezavisna lista mladih Kali) pružiti ruku suradnje, koju on nije prihvatio, i modelirati njegov rad jer mjesto stagnira i ljudi su nezadovoljni.

Kolega je rekao kako tu nije riječ ni o kakvoj koaliciji SDP-a i HDZ-a, kako navode neki mediji, nego o zajedničkoj akciji starijih i iskusnijih za boljitak mjesta.

O novonastaloj situaciji pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Kali sada će obavijestiti Ministarstvo uprave i pravosuđa, nakon čega će Vlada donijeti odluku o raspuštanju Općinskog vijeća te imenovanju povjerenika.

“Nakon imenovanja povjerenika, općinski načelnik predložit će mu novu odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka u koju su uključeni ostvareni prihodi i primitci te izvršeni rashodi i izdatci u vremenu do dolaska povjerenika”, kaže Kolega.

Općinsko vijeće Kali ima devet vijećnika – četiri s kandidacijske liste grupe birača, tri s kandidacijske liste HDZ-HSP-HNS-Reformisti i dva s kandidacijske liste SDP-HSS-HSLS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...