Udruga Biom poziva volontere da se priključe zimskom prebrojavanju ptica vodarica

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode da se pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC) tijekom siječnja 2023. godine.

14. i 15. siječnja održava se tradicionalno Zimsko prebrojavanja ptica vodarica, na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Iz udruge Biom pozivaju volontere da im se pridruže u ovoj vrijednoj međunarodnoj akciji koja rezultira mnogim mjerama zaštite ptica.

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina.

Otkad je Wetlands International 1967. pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 1968. godine, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži preko 100 sudionika. O opsežnosti akcije govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Velik je to pothvat, kako za vrijedne terence, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko i da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme te za volontere koji kasnije obrađuju podatke. Koordinaciju na nacionalnoj razini vodi Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, a u regionalnoj koordinaciji sudjeluju udruge Biom i ZEUS.

– Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u brojanju ptica ovoga siječnja. U akciju se mogu uključiti svi ljubitelji ptica i prirode, početnici i iskusni promatrači ptica. Prebrojavanje je moguće odraditi tijekom cijelog siječnja, no vrjedniji su podaci skupljeni što bliže središnjem vikendu brojanja (14. i 15.1.2023.), pozivaju iz Udruge, a sve detalje doznajte ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...