Uhvatila vas je siječanjska depresija? Zadarski psihijatar savjetuje: “Ne trebamo samo razmišljati kako nam je bilo lijepo, vratimo se aktivnostima koje su nas prije veselile”

Emocionalna pasivnost koju nazivamo siječanjskom depresijom poprilično je raširen fenomen.

Iza nas je zabavno i opušteno doba godine ispunjeno proslavama i druženjima s obitelji i prijateljima.

Osjećaju istrošenosti pridonosi i često prekomjerna praznička potrošnja koju nam nameće konzumerizam.

O formi depresije poznatijoj kao zimski “blues” porazgovarali smo sa zadarskim psihijatrom Mladenom Mavarom.

Uvijek pozitivno razmišljanje je uvijek pozitivno i može nas uputiti na nekakav drugi kolosijek koji nije obojen depresivno, tmurno, crno, besperspektivno… Dakle, pozitivna razmišljanja i pronalaženje nekakvih aktivnosti sigurno će nam pomoći. Ta postblagdanska depresija nastupa nakon pustog blještavila, zabava, svirki i druženja, kada se vraćamo u kolotečinu. Ako samo gledate grad, nakon što se skinu ona pusta svijetla, baš izgleda tužno. I ja sam odrastao u Zadru i nakon skidanja ukrasa, prestanka šušura, sve mi izgleda drugačije. Kod čovjeka to stvara jedan osjećaj lošeg raspoloženja. Također, malo smo više potrošili, neki puta i više nego što možemo, pa nas onda i to sve skupa frustrira. Stvara se jedna loša psihološka dimenzija obojena nekakvim depresivnim konotacijama, priča Mavar.

Tjelesna aktivnost izuzetno je korisna u “podizanju” raspoloženja.

Važno je prisjetiti se da su i prije blagdanskog šarenila postojale stvari koje su nas ispunjavale i činile sretnim. Vratite se starim pokretačima, poručuje doktor Mavar.

Kroz blagdane uglavnom napravimo pauzu u svemu i prepustimo se zabavama i izlascima. Bilo da netko ide na fitnes, bavi se poljoprivredom, lovi ribu, ne isključivo u profesionalnom smislu, već u vidu rekreacije i ispunjavanja vremena, važno je da nastavi sa svim tim aktivnostima. Pokušajmo se sada usmjeriti na nekakve druge obaveze su nas veselile. Ne trebamo samo razmišljati kako nam je lijepo bilo na adventskim kućicama, na hamburgerima i vrućem vinu, poručuje Mavar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...