Umirovljenik u Koprivnici prodao carinskoj službenici kalendar za 5 kuna, osuđen je

Umirovljenik (76) iz Koprivnice završio je u dugotrajnom sudskom procesu jer je još u prosincu 2018. na ulazu u gradsku tržnicu prodavao katoličke kalendare, u čemu ga je ulovila carinska službenica kojoj je prodao kalendar za pet kuna.

U presudi stoji da je 76-godišnjak sredinom prosinca u 11 sati, “neposredno nakon glavnog ulaza na gradsku tržnicu u Koprivnici prodavao katoličke zidne kalendare: jednostavne (52 komada) i preklopne (7 komada), a da nema registriranu djelatnost obavljanja kupnje i prodaje ili pružanje usluga u trgovini”, prenosi Index.

Ovlašteni carinski službenici utvrdili su to neposrednim nadzorom. Umirovljenik mora platiti 600 kuna kazne i 200 kuna troškova postupka, a kalendari su mu oduzeti. Inače, jednolisne kalendare prodavao je za pet, a preklopne za 10 kuna pa je vrijednost oduzete robe 330 kuna. U prvotnom postupku umirovljenik je priznao da je izložio hrvatske katoličke kalendare koje je nabavio u knjižari u Zagrebu te ih je namjeravao prodavati na tržnici.

– Jedan katolički kalendar tog dana sam prodao bez računa za pet kuna jednoj ženskoj osobi, a ona se nakon toga predstavila kao carinska službenica, rekao je 76-godišnjak.

Opet proglašen krivim

Slučaj se dogodio još 13. prosinca 2018. godine, no i dalje se njime bavi hrvatsko pravosuđe. Naime, Carina je tog datuma izdala prekršajni nalog na koji je Dobrivoje uložio pravodobni prigovor te je nalog stavljen izvan snage. Potom je proveden redovni prekršajni postupak te je 4. veljače 2020. donesena presuda koja je pak ukinuta odlukom Visokog prekršajnog suda RH “zbog nepravilnog obrazloženja odluke o oduzimanju predmeta”.

Nalog Carinske uprave u ponovnom postupku je tretiran kao optužni prijedlog te je izdan prekršajni nalog 17. ožujka prošle godine. Umirovljenik je potom opet uložio pravovremeni prigovor, zbog čega je prekršajni nalog opet stavljen izvan snage i proveden je redovni prekršajni postupak.

U studenom ove godine umirovljenik se opet proglašava krivim te ga se kažnjava sa 600 kuna. No, kako je riječ o nepravomoćnoj presudi, 76-godišnjak se opet može na nju žaliti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...