Ušli smo u Schengen i ukinuli granice,a policija samo u prosincu evidentirala 193 slučaja nezakonitih prelazaka

Na području PU brodsko-posavske u prosincu je evidentirano 193 slučaja nezakonitih prelazaka, odnosno 2565 osoba, kaže za Danas.hr tamošnja policija. Nije nam pak mogla otkriti koje je žarište prelaska.

– Policijski službenici prilikom nadzora državne granice, uoče strane državljane kako na zapadnom tako i na istočnom području u nadležnosti rada policijske uprave, a posebice u nepristupačnijim područjima, kazali su.

Policija nam je pak otkrila kako štiti granicu. Tako se granica kopnenim putem štiti auto ophodnjama i pješačkim ophodnjama. Također se koriste i psi zaštitno tragačke namjene. Granica se štiti i riječnim putem koristeći službena plovila, zračnim putem, snimanje bespilotnim letjelicama i slično te korištenjem helikoptera, kao što je to bio slučaj u poslijepodnevnim satima 29. prosinca.

Potvrdili su nam kako se nadzori obavljaju planski i sustavno uz suradnju s policijom Bosne i Hercegovine, uz rad mješovitih policijskih ophodnji i praćenjem događanja na državnoj granici i rijeci Savi.

– Policijska uprava brodsko-posavska, raspolaže dovoljnim brojem policijskih službenika, koji su dobro obučeni, spremni i sposobni odgovoriti na sve izazove, zaštititi vanjsku granicu Europske unije i odgovoriti na svaku potencijalnu ugrozu, govore nam.

Često apeliraju i opetovano upozoravaju na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način “osobe riskiraju svoje zdravlje i živote, budući da je u ovim zimskim mjesecima rijeka Sava nabujala, puna naplavina, granja i trupaca”, govori policija te dodaje: – Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca uslijed kojih su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe. Isto tako osobe koje nezakonito uđu u Republiku Hrvatsku, ili osobe koje im u tome pomažu ili potiču, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti adekvatno sankcionirane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...