Vatrogascima stiže inspekcija, sindikat optužuje Dukića i Šošu: “Sezonu nećemo dočekati spremni. Tragedija je samo pitanje vremena!”

Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske danas u prostoru Javne vatrogasne postrojbe Zadar okuplja novinare.

Tajnik Frane Žudić kroz priopćenje upoznaje javnost o krizi u zadarskoj jedinici, a za cijelu situaciju optužuje gradonačelnika Branka Dukića i zapovjednika Željka Šošu.

Tvrdi kako se namjerno rade greške u isplatama plaća te kako zadarski vatrogasci neće spremno dočekati sezonu.

Danas će na vrata postrojbe pokucati i inspekcija.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Trenutno stanje u vatrogastvu je tako loše da je ugrožena sigurnost svih građana Hrvatske. Kriza koja se trenutno odvija u Zadru, samo je jedan od simptoma. Čak i da odmah počnemo sanirati situaciju, sezonu nećemo dočekati spremni. Tragedija je samo pitanje vremena. Grad Zadar i JVP Zadar sustavno i namjerno rade greške u isplatama plaća svojim zaposlenicima. Vještačenje na koje smo poslali platne liste kolege iz Zadra utvrdilo je da je kolega uskraćen za 16.270,68 kn u posljednje dvije godine. To je pokazatelj da su naši članovi kojih u Zadru imamo 25 uskraćeni za nekoliko desetaka tisuća eura.

Pretpostavljamo da se šteta u isplati dogodila svim vatrogascima JVP-a, ali poslodavac i njihovi sindikati nisu reagirali. Sve plaće naših članova bit će poslane na vještačenje, te će se s nalazima ići prema svim nadležnim tijelima i ako je potrebno, sudu. Osobna oprema vatrogasaca je toliko loša da neki imaju neatestirana odijela u kojima uopće ne bi smjeli obavljati svoj posao. Neki kamioni se pale na žice, a neki voze na gumama starim 20 godina. Povjerenik sigurnosti na radu JVP-a Zadar i sami vatrogasci su ukazivali na ovo, ali su od strane zapovjednika Šoše potpuno ignorirani.

U prosincu smo pozvali inspekciju sigurnosti na radu koja će u ponedjeljak 16.1. izvršiti uviđaj te ćemo s nalazima tražiti da se kazne i sankcioniraju svi odgovorni te da se oprema vatrogasaca u Zadru dovede na sigurnosni minimum. Ovim putem se obraćamo svim vatrogascima, ne samo zadarskim, da ne izlaze na intervencije ako im oprema nije potpuno funkcionalna i atestirana. Poslodavac vas ne može prisiliti.

Direktno odgovoran za ovu situaciju je zapovjednik Šoša. Nakon svih ovih nalaza možemo utvrditi da je g. Šoša u posljednjih 30 godina, koliko je na toj funkciji, doveo vatrogastvo u Zadru u situaciju da su građani i vatrogasci u opasnosti. Osim nepoštivanja sigurnosti na radu i malverzacija s plaćama, sumnjamo da postoji još cijeli niz nepravilnosti u vođenju JVPa te je u pripremi cijeli niz prijava nadležnim inspekcijama.

Sljedeći odgovoran je gradonačelnik Dukić. Mogli ste nedavno čitati u medijima kako smo izašli s pregovora o kolektivnom ugovoru. Činjenica je da se uopće nije radilo o pregovorima nego o političkoj manipulaciji. Pregovori o kolektivnom ugovoru imaju svoju zakonsku proceduru koja se mora poštivati. Započinje s pozivom, nastavlja se odabirom povjerenstva svih uključenih strana. Gradonačelnik nije stigao ni do poziva. Bez obzira što on govorio o nama i na koji način nas predstavljao u javnosti, inzistiramo da svaki, ali baš svaki korak pregovora bude zakonit i pod nadzorom odvjetnika. Znamo s kim imamo posla i povjerenja nemamo.

Jedan od ozbiljnih čimbenika je i pasivnost SDLSN-a. Vatrogasci su godinama vjerovali tom sindikatu. Jedino što smo od njih dobili su pasivnost, loše ispregovarani ugovori i naplata članarine. Vidimo da je naša aktivnost rezultirala njihovom. Nitko sretniji od nas ako se pobrinu za svoje članove – naše kolege. Međutim, vidjeli smo da su u javnosti svoj sastanak s gradonačelnikom predstavili kao krug pregovora za kolektivni ugovor. A pregovori nisu ni počeli, tj. ako su pregovori počeli, bili su nezakoniti. Mogu izabrati: neznanje ili nezakonitost. SDLSN je kao što svi znamo u dubokoj krizi, pod istragama i masovnim odljevom članova te bi ih molili da ne rješavaju svoje probleme preko leđa vatrogasaca.

Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske je udruga više razine te nakon manje od godinu dana brojimo više od 1000 članova, dok je još nekoliko stotina u fazi pristupanja. Također, članovi Udruge (sindikati) dogovorili su jedne od najboljih kolektivnih ugovora u svojim postrojbama (JVP Dubrovnik, Šibenik, Rijeka, Opatija, Velika Gorica i Zagreb). Već sada pokrivamo pola ukupnog broja profesionalnih vatrogasaca u RH. Jako je važna činjenica da smo svi u Udruzi vatrogasci i volonteri. Razlog zašto je osnovana ova Udruga je zaista loše stanje u vatrogastvu i kada kažemo da su svi građani ugroženi, na žalost, uopće ne pretjerujemo”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...