Cestitka_Uskrs

Vlada zamrzava cijene stotinjak artikala? “Mogle bi biti vraćene na iznose od 1. prosinca”

Vlada će u petak posegnuti za Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena i ograničiti cijene za grupu proizvoda, piše Jutarnji list.

Na stolu je, kaže izvor Jutarnjeg lista iz vlade, nekoliko opcija, no izvjesno je da se cijene neće vratiti na one od 31. prosinca 2022. godine, nego će biti fiksirane na neki raniji datum.

Moguće je da to bude 1. prosinca, a teoretski to može biti 1. studeni 2022.

“Onako kako smo u rujnu ograničili cijene za devet proizvoda, tako možemo sada za njih 55, 100 ili 200. To je nešto o čemu će vlada još odlučivati, a odluka će se donijeti u srijedu ili četvrtak”, kaže sugovornik i vrlo rezignirano navodi kako ne može netko imati povlaštenu struju od HEP-a, a dobar dio trgovačkih lanaca je koristi, a onda podizati cijene.

Oni koji su neopravdano dizali cijene mogli bi ostati bez subvencija za električnu energiju, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović govoreći o rastu cijena nakon ulaska u eurozonu za Večernji list.

Dodao je da se ništa nije dogodilo za vikend od 31. prosinca do 1. siječnja da bi došlo do takvog skoka cijena.

“U trgovini je povećanje cijena od 3 do 19 posto, primjerice pekarskih proizvoda, čokolade, maslaca. U ugostiteljskim objektima inspekcija je zabilježila porast cijena od 1 do 10 posto, a kada govorimo o uslugama od 10 do 80 posto. Nikakav input nije porastao preko vikenda da bi netko tako mogao podići cijene”, rekao je ministar.

“Ako se do petka neke stvari ne dovedu u red, imamo nekoliko poteza koje možemo povući. Kao što smo ograničili cijenu u devetom mjesecu za devet osnovnih proizvoda, kojima smo htjeli pomoći našim najugroženijim građanima, možemo to proširiti na 100, 200 ili 300 proizvoda i vratiti cijenu na određeni datum”, kazao je Filipović za Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...